Чи можуть брекети нашкодити? Лікарка-ортодонт про випадки, в яких міф може стати правдою (Відео)

Фото: Файне місто

Брекети, які і будь-яка апаратура в медицині, існують серед безлічі міфів, які поширюють про них у мережах. Перший і, мабуть, найбільш популярний серед них – брекети шкодять: псують емаль, не допомагають вирівняти прикус тощо. Ортодонти пояснюють, самі брекети ніяк не можуть нашкодити людині. Однак трапляються рідкісні випадки, коли брекет-система справді стає небезпечною, і зазвичай це стається через неохайність самого пацієнта. Як вберегтись від таких казусів «Файному місту» розповіла лікарка «Ортодонтичного центру стоматологічної Клініки родини Прощин», що знаходиться у Тернополі.

Брекет-система – це незнімна апаратура, яка не може без причини нашкодити пацієнтові. Вона може ставати небезпечною, лише якщо пацієнт не доглядає за нею правильно, – розповідає Леся Кузів.

Що може зашкодити лікуванню на брекетах?

Брекети фіксуються на здорові зуби з закінченим ростом, тобто у дуже ранньому віці брекет-систему ставити не рекомендовано. Неправильний догляд за нею також може спричинити деякі наслідки, такі як захворювання ясен, захворювання емалі зубів чи демінералізація емалі, – пояснює стоматологиня.

Лікарка додає, надто довге носіння брекетів також має певні ризики:

Якщо носити систему довше 4-ох років – може відбутися резорбція кореня, тобто зуб може почати розсмоктуватись. Також якщо пацієт не приходить на свої планові візити, пропадає на пів року або і більше – це теж може бути небезпечним для його зубів.

Скільки часу потрібно носити брекети?

Брекети потрібно носити не менше, ніж 1 рік і 6 місяців. Лікування має відбуватися повільно, м’яко, згідно з певними протоколами, – пояснює ортодонт.  

Важливим є «не переносити» брекети. Більше 4-ох, 5-ти років – не бажано. Винятком є ті ситуації, коли лікар призначає інший термін через складну патологію у пацієнта.

З якими симптомами варто звертатись до лікаря?

Звичайно, якщо пацієнта щось коле, ріже, турбує, то обов’язково потрібно звернутися, щоб лікар це скорегував, – говорить Леся Кузів. – Також коли брекет відклеївся від зуба – краще звертатися до лікаря, адже якщо він не приклеєний – зуб не вирівнюється і лікування не відбувається.

Лікарі-ортодоноти пояснюють: за брекетами потрібно правильно доглядати, ретельно чистити зуби і брекети, приходити вчасно на планові візити до лікаря та не пропускати їх без вагомих причин. Важливим є і обережне поводження з системою: щось відклеювати чи ламати не слід. Варто обережніше їсти та охайно ставитись до апаратури.

Це не проста прикраса, яку ми носимо в задоволення – це лікування. Щоб досягнути гарного результату – потрібно стежити за ним і не руйнувати брекет-систему, – підсумувала лікарка «Ортодонтичного центру стоматологічної Клініки родини Прощин».

Читайте також: Елайнери для вирівнювання зубів: міфи та реальність (Відео)

Exit mobile version