Елайнери для вирівнювання зубів: міфи та реальність (Відео)

Фото: Файне місто

У сучасному світі більшість людей слідкують за своєю зовнішністю, охайністю та красою. І у багатьох випадках «краса» дорівнює «здоров’я». Дедалі поширенішими стають брекети, що дозволяють вирівняти зуби, виправити вади прикусу, зробити посмішкою чарівнішою. А для тих, кого не влаштовує зовнішній вигляд брекет-системи сучасні стоматологи винайшли «невидиму» альтернативу – елайнери. Однак, разом із появою будь-якої новинки у медицині – з’являються і міфи про неї. Наталія Бубнів, лікарка «Ортодонтичного центру стоматологічної клініки родини Прощин», що знаходиться у центрі Тернополя, розповіла «Файному місту», у які уявлення про елайнери однозначно не варто вірити.

Міф №1: Елайнери помітні на зубах та можуть натирати ясна

Це не так, – говорить лікарка, – вони прозорі, прилягають до всіх зубів, повторюючи їхню анатомію. Елайнери не можуть заважати, натирати ясна, адже вони обрізані по шийках зубів та ніяким чином не доходять до ясен.

Ортодонт пояснює, елайнери виготовляють «під кожну людину окремо»: у них закладаються всі параметри переміщення зубів в ту позицію, яка комфортна для пацієнта. Тому елайнери на зубах не відчутні і, тим більше, не дискомфортні.

Міф №2: Елайнери псують вимову, з ними незручно говорити

Стоматологиня запевняє: елайнери ніколи не псують дикцію. Просто кожна людина, яка починає лікуватись на капах, повинна до них звикнути. Зазвичай, для «звикання» потрібно не більше двох днів.

Чому люди думають, що капи заважають говорити? Тому, що вони гладкі, і для язика це може бути чимось новим і спершу не зовсім приємним. До них просто треба адаптуватися, як і до будь-якої апаратури, – розповідає Наталія Бубнів.

Міф №3: Вони дуже тверді, вирівнювати зуби з ними боляче

Вони в міру тверді, – каже ортодонт, – тому, що має бути певна щільність, аби переміщувати зуб. Оце переміщення насправді не є дуже помітним для пацієнта тому, що крок задається мінімальний.

Елайнери також не є «болючою» апаратурою. Коли пацієнт одягає їх – він може відчувати мінімальний тиск на зубах, але це ніколи не супроводжується болем.

Міф №4: Елайнери псують емаль

Черговий міф, який активно поширюється серед людей. І розвіює його один логічний факт: капи ніяк не фіксуються на зуби. Вони спеціально створені як знімний інструмент – тобто той, який людина одягає і знімає самостійно. 

Коли ми їх носимо? Ми їх носимо постійно, а знімаємо лише тоді, коли їмо або коли чистимо зуби. Решту вільного часу – тобто не менше 20 годин на добу – пацієнт носить елайнери, – розповідає лікарка «Ортодонтичного центру».

Найголовніше при лікуванні елайнерами – не забувати знімати їх перед їжею та дотримуватись рекомендацій ортодонта. Таким чином, зубна емаль ніяк не пошкоджується.

Міф №5: Елайнери гірші, ніж брекети

Стоматологиня пояснює, поняття «гірший» і «кращий» методи для вирівнювання зубів – складно виокремити. Це залежить від плану лікування, а план лікування – від самої патології.

Якщо вона відносно легка, тоді так, ми працюємо тільки з самими елайнерами. Якщо патологія прикусу складна, можливо потрібно буде використати щось додаткове: якийсь інструмент, який допоможе нам переміщувати зуби. Але насправді зараз елайнери дуже розвинені, тож працювати на них можна при багатьох патологіях. У будь-якому випадку, кінцевий результат буде таким, якого ми і пацієнт хочемо.

Лікарка також запевняє, не потрібно боятися елайнерів.

Не потрібно шукати і вичитувати міфи в інтернеті. Потрібно просто прийти на консультацію до ортодонта, і він все вам розповість, все розкладе по поличках, і ви все будете розуміти. Елайнери дійсно круто працюють. І якщо ви не хочете «негарних» брекетів, як вам може здаватись, тоді варіант лікування елайнерами – це для вас.

Читайте також: Брекети чи пластинки: стоматолог розповіла, як вирівнювати зуби дітям (Відео)

Exit mobile version