Брекети чи пластинки: стоматолог розповіла, як вирівнювати зуби дітям (Відео)

Фото: Файне місто

Дуже часто люди вважають, що брекети – це «справа дорослих» і дітям, у яких ще не виросли постійні зуби, вирівнювати прикус не потрібно. Однак ортодонти переконують: чим раніше ви приведете свою дитину на огляд до лікаря, тим більші шанси, що вже у підлітковому віці вона буде мати повністю здорові зуби. Про те, як вирівнювати зуби дітям та які методи пропонують стоматологи, «Файному місту» розповіла Леся Кузів – лікар «Ортодонтичного центру стоматологічної клініки родини Прощин» у Тернополі.

В якому віці дитину потрібно вести до ортодонта?

Леся Кузів розповідає, ідеальний вік – 5-6 років, коли у дитини ще не випали молочні зуби.

Це потрібно для того, щоб лікар переконався, що щелепи розвиваються правильно, і що постійні зуби, які згодом почнуть розвиватись, зможуть поміститись у щелепах, – пояснює лікарка.

Які симптоми мають бути «дзвіночком» для батьків?

Лікарі закликають батьків спостерігати за тим, як дитина спілкується: чи щільно у неї закривається рот, чи немає ніяких зміщень.

Якщо, наприклад, у дитини нижні зуби «накривають» верхні – це такий дзвіночок, який говорить про те, що варто звернутись до ортодонта. Або якщо дитина довго смоктала палець чи соску і в неї видно великий проміжок між верхньою і нижньою щелепами – це теж означає, що потрібно звернутися до лікаря.

Після огляду та консультації, ортодонт визначає, чи потрібне дитині лікування, і які саме апарати варто використати, щоб виправити дану патологію.

Чи можна ставити брекети на молочні зуби?

На це запитання стоматолог відповіла однозначно: ні, на молочні зуби брекети ставити не можна. Їх фіксують тільки на постійні зуби, які починають з’являтися у 6-7 років.

Але це не означає, що як тільки зуб з’явився, ми одразу повинні «приклеїти» до нього брекет, аби вирівнювати, – застерігає лікарка. – Має відбутись повністю прорізування того зуба, має закритися верхівка кореня, і лиш тоді можна ставити діткам брекети.

Ортодонт також додає, в стоматології є система, яка називається «чотири плюс два».

Коли у дитини з’явились тільки 4 верхні різці і шості зуби, тоді іноді ми пропонуємо таке лікування на брекетах. Тобто не на повну верхню та нижню щелепу, а лише на ті зуби, які є наразі. Таке лікування теж вважається досить дієвим, – говорить жінка.  

Для дитини це не боляче?

Ні, абсолютно. Ортодонтичне лікування взагалі не є болісним, ми робимо все без знеболення, – відповідає Леся Кузів.

Як вирівнювати зуби найменшеньким?

Для найменших пацієнтів лікарі пропонують знімні апарати. У народі їх називають пластинками, у професійній стоматології – апаратами механічно-функціональної дії.

Ми впливаємо на функцію дихання, на функцію ковтання, функцію жування, збільшуємо механічно розміри щелепи, – пояснює ортодонт, – і таким чином готуємо верхню і нижню щелепу для того, щоб ті зуби там прорізались. У такому маленькому віці я, як ортодонт, рекомендувала б лікування на пластинках.

Лікарі також підкреслюють: найголовніше у будь-якому лікуванні – не «затягувати» із проблемою і не відкладати її у далеку скриню. Варто подбати про здоров’я дитини ще у ранньому віці, аби в майбутньому вона мала красиву та здорову посмішку.

Читайте також: Як вирівняти зуби “непомітно”? Стоматолог про прозорі елайнери (Відео)

Exit mobile version