Обмін посвідчення водія: покрокова інструкція для жителів Тернопільщини

Фото з відкритих джерел

Для тих, хто за кермом, водійське посвідчення – це другий паспорт. Через повномасштабне вторгнення рф в Україну і запровадження в країні воєнного стану, у водіїв час від часу виникають питання. Чи можна пересуватись дорогами України, якщо закінчився термін дії посвідчення водія? Куди звернутися, щоб замінити водійську “корочку”? Скільки це коштує? Про це та інше дізнаєтесь далі у матеріалі Файного міста.

Найперше, на що варто звернути увагу – на постанову Уряду №184 від 3 березня 2022 року. В ній йдеться, що водійське посвідчення, у якого завершився термін дії, дійсне до кінця війни, або більш точно – до завершення воєнного стану. Тож якщо у вас немає можливості (або навіть бажання) замінити документ, ви маєте право користуватися старим і надалі.

Від початку 2023 року на території області вперше було видано близько 4 тисяч водійських посвідчень. Здійснили обмін через втрату, закінчення терміну  та інших причин,  приблизно 4 тисячі,  – каже головний спеціаліст зв’язків з громадськістю регіонального сервісного центру МВС України в Тернопільській області Василь Барановський.

Як жителям Тернопільщини обміняти посвідчення водія вперше?

Для того, щоб здійснити обмін першого водійського посвідчення, особі необхідно звернутись до сервісного центру МВС з такими документами: паспорт, ідентифікаційний код платника податків та протерміноване посвідчення водія. 

Якщо у людини закінчився термін дії тимчасових прав, тобто це дворічне посвідчення, яке отримано вперше, потрібно звернутися в сервісний центр МВС на наступний день після закінчення даного посвідчення. З собою потрібно мати необхідні документи. Тоді проводиться обмін водійських прав. Вартість обміну близько 300 гривень, це вже з послугами банку, – розповідає  Василь Барановський.

Серед способів, як можна замовити і обміняти посвідчення водія, це самостійний вибір зручного територіального сервісного центру на сайті ГСЦ по локації. Далі попередній запис через електронну чергу або особисте звернення особи до будь-якого територіального сервісного центру і отримання там талона е-черги.

 Під час отримання посвідчення водія, або його заміни необхідно мати меддовідку форми 083. В даній довідці має бути вказана група крові, оскільки дану інформацію ми вносимо у бланк-посвідчення, де є графа “особливі відмітки”, – додає Василь Барановський.

Онлайн послуга є доступною на території України, її неможливо замовити в роумінгу або при використанні VPN-сервісів. Оформлення такої заявки займає від 5 до 15 хвилин і для її створення необхідно мати телефон або інший пристрій, а також  авторизуватися через електронний підпис, банк-ID або Дія.Підпис. 

Подати заявку на відновлення або заміну прав можна віддалено через портал держпослуг iGov

За детальнішою інформацією можете перейти за посиланням в залежності від обставин якщо:

Сама процедура обміну посвідчення триває від 20 до 40 хвилин. Все залежить від кількості людей в сервісному центрі.

Обмін посвідчення водія у зв’язку зі зміною особистих даних (прізвище, ім’я та по батькові) проводиться на підставі документа, що підтверджує таку зміну.

У період воєнного стану заміна посвідчення водія здійснюється без подання медичної довідки встановленого зразка.

У сервісному центрі також нагадують, що посвідчення водія, термін дії якого закінчився в період воєнного стану, продовжує діяти на території України.

Читайте також: “Перевзуваються” на літо: скільки коштуватиме заміна шин на авто в Тернополі (Відео) 

Автор: Аліна Пастир

Exit mobile version