Навчання, ігри та молитва: школа продовженого дня діє у тернопільській церкві (Відео)

Навчання у школі при церкві Святого Петра в Тернополі // Фото: Файне місто

Виконують домашнє завдання, моляться та грають різноманітні ігри — цим та іншим займаються діти віком 7–12 років у школі при церкві Святого Петра в Тернополі. Як функціонує школа, хто може потрапити та як зареєструватися – дізнавайтесь у матеріалі Файного міста.

Школа знаходиться у монастирі по вул. Володмира Великого, 1а. Тут діти парафіян проводять час від 14.00 до 17:30 години. Вони можуть виконати домашнє завдання, погратися та помолитися.

В школу Святого Антонія ми приходимо після школи. Робимо домашнє завдання, а потім бавимось. Мені подобається у школі, бо тут багато друзів, і можна вчитись. У мене в руках вервиця, щоб молитись. Мої брати і сестри ходили сюди, мама і мене записала, – розповідає 7-річна відвідучавка Аня.

Дітей годують та допомагають виконувати домашнє завдання.  Працівники приділяють увагу тому, щоб малечі допомогти із шкільною програмою державних шкіл. Якщо учні потребують пояснення із завданнями, то вчителі допоможуть.

Після школи діти приходять сюди, тому ми питаємось, чи дитина не голодна. Загалом обід традиційно о 15 годині. Але якщо дитина приходить і хоче швидше поїсти, то це без проблем. У нас кожного дня на обід є перше, друге та третє. А о 17 годині у нас підвечірок – чай чи капучино з булочкою, різні смаколики, – розповідає вихователька Ольга Косович.

Серед іншого, діти мають заняття з англійської мови з вчителькою, яка теж колись відвідувала цю школу. А зараз разом із колегами допомагає діткам із навчанням.

Не наукою єдиною

Крім навчання, діти займаються рукоділлям. Вони вишивають, в’яжуть шпицями та гачком, плетуть макраме та бісером, шиють, виготовляють орігамі та інше. Також діти переглядають фільми та мультики. Періодично відбуваються прогулянки, екскурсійні поїздки по замках краю.

Після того коли виконали домашнє завдання, ми стараємося проводити різні ігри. Досить багато настільних ігор, якщо сприятлива погода, то граємося з ними на вулиці. Зараз така загальна проблема – це відтягти дітей від гаджетів, – зазначає Ольга Косович.

Школа продовженого дня діє вже 20 років. Зараз школу відвідує близько 20-ти дітей, але загалом заклад розрахований на 40 – 50 учнів. 

За період карантину старші діти уже закінчили навчання, молодших ми не набирали. Але зараз вже знову проводиться набір учнів, – ділиться вихователька

Як зазначають у закладі, в основному приходять діти з багатодітних сімей, діти сироти або напівсироти, або ж батьки з особливостями. Також приєдналися діти внутрішньо переміщених осіб, військових і загиблих Героїв.

Я працюю тут від початку заснування школи і вже не можу собі уявити життя без дітей. Це не просто робота, а спосіб життя. Деякі сім’ї знаю вже багато років: від старших до молодших. У нас така сімейна атмосфера, тут немає поділу на класи, тому один одному дітки допомагають, – додає Ольга Косович.

Утриманням школи займається францисканська благодійна організація і монастир Різдва Пресвятої Богородиці ЧБМ. Оплата від батьків чи опікунів не потрібна, школа є безкоштовною.

Читайте також: У Тернополі обмінюють лампи розжарювання на енергозберігаючі: деталі (Відео)

 Автори: Аліна Пастир та Ольга Демчук

Exit mobile version