Підвищення пенсій для жителів Тернопільщини: хто не отримає надбавки у квітні? (Відео)

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

Уряд ухвалив 24 лютого постанову №168 “Про індексацію пенсійних та соціальних виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році. Вона передбачає проведення перерахунку пенсій та щомісячних страхових виплат. Що зміниться для жителів Тернопільщини з березня та кому платитимуть більше – далі у матеріалі Файного міста.

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” індексація пенсій має проводитись щороку з 1 березня з урахуванням рівня інфляції та динаміки середнього рівня заробітної плати у попередні три роки. За розрахунками Мінсоцполітики, пенсії українців у середньому зростуть на 5%. Але ж збільшення відчують ті, хто одержує великі пенсії.

Формула та відсоток перерахунку пенсії

Міністерка соціальної політики розповіла, що розрахунки було здійснено на основі статистичних даних, тому що індексація здійснюється за складною формулою. 

Формула виглядає так: сумується середня заробітна плата та рівень інфляції за поточний та попередні роки. Таким чином виводиться відсоток індексації, на який збільшать виплати, – розповідає Оксана Жолнович.

Хто підлягає індексації

На пенсіонерів чекає нововведення. Держава запровадила механізм збалансування пенсій, аби всі отримали рівномірне підвищення.

Кому збільшили мінімальний розмір пенсійної виплати?

Відповідно до зазначеного рішення Уряду, збільшено мінімальний розмір пенсійної виплати для окремих категорії громадян. Зокрема, це стосуватиметься пенсіонерів:

Варто зауважити, що розмір збільшення в результаті перерахунку пенсії з 1 березня не може бути меншим за 100 гривень та більшим за 1 500 гривень.

Які щомісячні компенсації для пенсіонерів старше 70 років?

Компенсації встановлюються, якщо розмір пенсії таких пенсіонерів нижче 10 340 грн:

Також, на 19,7% будуть проіндексовані страхові виплати для 166,5 тисяч потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

З 1 березня в області проведені перерахунки пенсійних виплат 259 440 особам, середній розмір підвищення становить 426,46 грн. Результати проведеного перерахунку пенсіонери побачать уже при отриманні пенсії у березні: з 4 по 25 число.

Детальніше пояснення дивіться у записі прямого ефіру.

Читайте також: Графіки відключення світла можуть знову відновити: пояснення

Автор: Аліна Пастир

Exit mobile version