Художня терапія для військових в Тернополі: як мистецтво допомагає відновлюватись після травм (Відео)

Тернопільський художник Рустам Давлетов проводить безкоштовну арт-терапію для військовослужбовців і допомагає їм відволіктись від реальності. Про це він розповів в прямому ефірі «Файного міста».

Рустам розповідає, перше на що впливає малювання – допомагає відволікатись психологічно, хоча б на годину-дві. Багато кого воно надихає. Були випадки, коли учасники після майстер-класів починали втілювати свої потаємні бажання. Наприклад, ті, хто писав в дитинстві вірші, починали знову писати.

Фото картини: Файне місто

Така ініціатива з’явилась від учасниці наших майстер-класів, волонтерки Олени Хмельницької. Вона постійно відвідувала наших поранених хлопців і один них розповів Олені, що хоче навчитись малювати. Вона згадала про мене і я, звичайно ж, погодився. Хлопець не вставав з ліжка, тому  ми облаштували йому робоче місце і намалювали прекрасний пейзаж з чистого полотна. Потім Олена подзвонила і сказала, що є ще охочі, і ми тепер намагаємось кожного четверга проводити заняття, – розповів художник.

Як відбуваються заняття?

Сюжети для картин обирають не складні. На другій картині, яку намалювали двоє хлопців, зображені руки, які складені у формі серця, а всередині літак.

Фото картини: Файне місто

На третій роботі зображений військовий, а у його руках – український прапор. Над цією картиною вже працювали четверо учасників.

Фото картини: Файне місто

Останню картину, корабель на заході сонця, намалював хлопець який взяв пензлик в ліву руку, сам він правша, але рука ампутована. Тобто настільки вони сильні, потужні енергетично, що ми з ними досить вільно і спокійно проводимо ці заняття. Я спочатку сам не знав, які теми можна підіймати, але вони навпаки мене підняли духо, – поділився Рустам Давлетов.
Фото картини: Файне місто

Малюють хлопці на полотні, використовують акрил, бо він швидко висихає і картини одразу залишаються військовим. Всі матеріали художник бере з собою, повністю забезпечує всім необхідним. Також приносить розкладні мольберти, які можуть знадобитись, адже їх можна регулювати на різну висоту, і для тих хлопців, яким не можна вставати з ліжка, і для тих, хто на візку.

Історія одного бійця, який хотів відтворити втрачену ікону

Художник поділився історією військового, яка вразила його найбільше.

Була історія, яка вразила мене найбільше. Після першого майстер-класу , до мене підійшла волонтерка Олена Хмельницька і сказала, що зі мною хоче поговорити один військовий. Він був в палаті, не міг пересуватися, бо втратив кінцівку. Хлопець, почувши, що в лікарні є художник, дуже зрадів, бо йому наснилося, що до нього звернулися з неба. У сні сказали, що він має через себе відтворити стару ікону, старий образ, який був втрачений вже дуже давно. І цей військовий мені настільки детально розповів всі деталі, частинки, де що має розташовуватися, що в мене дійсно склалось враження, ніби все це він бачив наживо. Ми зараз ним переписуємось, і я спробую відтворити те, що він описав, – поділився Рустам Давлетов.

Прийти на арт-терапію можуть всі охочі

Митець проводить майстер-класи також для дітей та дорослих. Ще він долучається до різних проєктів. Нещодавно Рустам передав картини в онкологічне відділення, і там буде діяти постійна виставка для підтримки хворих. Вчора було відкриття виставки «Невтомлені, нескорені і об’єднані» на якій була робота художника.

Ми це все робимо безкоштовно. Дякуючи відвідувачам, які приходять до нас на платній основі, ми ці гроші можемо акумулювати й реалізовути такі соціальні проєкти, – додав Рустам.

Кожен охочий може безкоштовно відвідати майстер-клас. Для того, щоб це зробити, потрібно зв’язатись з «Арт-студією Д.Р.» через соцмережі.

Читайте також: У Тернополі чоловік продає ретро-авто задля допомоги ЗСУ (Відео)

Відео, фото: Ольга Демчук
Текст: Ванентина Журба

Exit mobile version