Купатися чи не купатися в ополонці на Водохреще: що каже тернопільський священик (Відео)

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

Щороку на Водохреще 19 січня в Україні виникає дискусія – купатися чи не купатися в ополонці цього дня. Одні переконані, що це допомагає “змити гріхи”, а інші заперечують, аргументуючи, що в цьому немає користі. “Файне місто” намагалася знайти відповіді на це та інші запитання.

Українці здавна вірили у цілющу силу освяченої води, кажуть етнографи. Вважають, що, якщо пірнеш цього дня, то цілий рік будеш здоровим.

Дехто ж купається, не вкладаючи у цю дію релігійний сенс. Йдеться про випробування свого організму та незвичайну розвагу.

Як розповів прессекретар Тернопільсько-Бучацької епархії ПЦУ протоієрей Богдан Антонюк, пірнання в ополонку не допоможе очиститися від гріхів, якщо людина не йшла до сповіді.

Традиція пірнати в ополонку йде від того, що так робив Христос в Йорданія. Однак. Окунувшись у воду, ми не очистимось від гріхів. Очищення від гріхів може бути тільки через сповідь та причастя. Тобто ця традиція була б довершеною, якби ми доходили до цього поспопідавшисьта причастившись. Але якщо просто окунутися у воду, це не принесе нашій вірі користі, – зазначив протоієрей.

Священнослужитель також наголосив, що на Водохреще не можна робити хатніх справ та сваритися. Детальніше про це на інші настанови дивіться у записі прямого ефіру.

До слова, на Водохреще люди також вірять у прикмети і забобони. Якщо не дотримуватися повір’їв, можна захворіти ти втратити щастя на ввесь рік.

Більше: Захворієте і будете нещасні ввесь рік: що заборонено робити на Водохреще

Exit mobile version