Захворієте і будете нещасні ввесь рік: що заборонено робити на Водохреще

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

Щороку 19 січня завершуються різдвяно-новорічні свята. Вважається, що саме в цей день Іван предтеча охрестив Ісуса в Йордані. Тому, за традицією, українці відзначають Водохреще. Освяченою водою окроплюють домівки, а сміливці занурюються в ополонки. В які прикмети вірили наші пращури, що можна, а що заборонено робити в цей день – далі у матеріалі “Файного міста”.

До слова,18 січня українці відзначають Другий Святий вечір, або як ще його називають в народі “Голодна кутя” чи надвечір’я Богоявлення. Друга Свята вечеря є скромнішою за першу. Усі страви мають бути пісними. Це може бути не 12, а 6 пісних страв. Обов’язковими стравами є кутя та хліб. Також на стіл ставлять смажену рибу, гречані млинці, вареники з капустою та узвар. Ще існує давній звичай у свято малювати на дверях та вікнах хрестики, які будуть захищати та оберігати домівку від усього злого. Такі хрестики повинна була мастити господиня або старша дочка.

Прикмети та повір’я, що не можна робити на Водохреще:

Також існує кілька народних забобонів на Хрещення Господнє. Наприклад, на свято не можна залишати взуття за порогом – до хвороби. А щоб захистити будинок від пожежі, потрібно зібрати попіл з печі (каміна), віднести 19 січня до відкритої водойми і висипати на лід або в ополонку.

Головні прикмети цього дня

Читайте також: Тернополяни зможуть змінити старі лампочки розжарювання на світлодіодні лампи

Exit mobile version