Зуби мудрості: чим вони небезпечні та чи варто їх видаляти

Фото: Файне місто

Більшість людей хоча б раз у житті зіштовхуються із проблемою, пов’язаною із зубами мудрості. Їх досить складно чистити, вони важко прорізуються і часто викликають біль та дискомфорт. Однак, чому те, що дано нам від природи, доставляє стільки клопоту, і що взагалі таке зуби мудрості? На усі питання відповіли лікарі Ортодонтичного центру стоматологічної клініки родини Прощин

Що ж таке зуби мудрості?

Деякий час зуби мудрості дійсно вважали показником розуму. Якщо інші зуби виростають ще у дитинстві, то ці – коли людина стає вже дорослою, зрілою, набуває «мудрого» віку. Однак, крім того, що ці зуби прорізуються далеко не у всіх, вони ще й не мають жодного відношення до нашого інтелекту.

Зуби мудрості – це жувальні зуби, які колись, ще у прадавні часи, «допомагали» людям пережовувати їжу. Але так як з часом їжа стала м’якшою – щелепи зменшились, і для зубів мудрості буквально стало замало місця. Вони не мають можливості прорізатись і дуже часто залишаються в кістках. Тому стоматологи скеровують пацієнтів до хірургів, аби ті зуби звідти «забрати», – пояснює лікар-ортодонт Леся Кузів. 

Які проблеми можуть виникнути через зуби мудрості?

Оскільки зуби мудрості не поміщаються в щелепі, вони можуть травмувати сусідні зуби і викликати проблеми ними, – зазначає керівник клініки Михайло Прощин. – Також вони можуть не прорізуватись до кінця, і ясеневий капюшон, який накриває ці зуби, може зберігати біля себе залишки їжі. Вони, у свою чергу, можуть там нагноюватись і викликати запальні процеси.

Лікар додає, стоматологи зазвичай рекомендують «забирати» ці зуби ще у юному віці, адже чим швидше їх видалити – тим менше проблем вони встигнуть викликати. 

Ми за свою практику бачили дуже мало випадків, коли зубам мудрості було місце на щелепах. Як правило, вони ніяк не використовуються. Тобто це «валіза без ручки» – її тяжко нести і шкода викинути, – жартує лікар. 

Чи боляче видаляти зуби мудрості?

Це питання стає для більшості людей причиною залишати зуби мудрості: саму процедуру всі уявляють нестерпно болючою. Однак лікарі переконують – боятись абсолютно не варто.

Будь-яку процедуру в стоматології можна знечулити. «Не болить» тому, що робиться знечулення під час видалення зубів, і «не болить» тому, що дається медикаментозна підтримка опісля видалення зубів мудрості, – розповідає Михайло Іванович. 

Окрім того, у Клініці родини Прощин є така собі «чарівна паличка», яка допомагає тим, хто справді панічно боїться болю від лікування. Це так званий медикаментозний сон, скориставшись яким людина може просто «проспати» видалення зубів мудрості. 

Більше: «Можна замовити сни?»: стоматолог про лікування зубів уві сні

Ні для кого не секрет, що у лікуванні зубів є ще одна «чарівна паличка» – постійна профілактика. Звертайтесь до стоматолога не тільки коли вас турбує зубний біль. Ходіть на профілактичні огляди, дотримуйтесь рекомендацій професіоналів та будьте задоволені своєю здоровою та красивою посмішкою. 

Читайте також: Правда vs міфи про брекети: стоматолог розповіла, у що не варто вірити

Exit mobile version