Правда vs міфи про брекети: стоматолог розповіла, у що не варто вірити

Фото: Файне місто

Знайомі запитання? Якщо так, то Ви – не єдині. Ці ж питання, вагання та створені роками міфи турбують, напевно, кожного, хто хоче зробити крок до зміни власного життя і отримати чарівну посмішку.

Ми поспілкувались із Оксаною Прощин, засновницею «Ортодонтичного центру стоматологічної клініки родини Прощин», аби дізнатись, чи варто вірити у міфи, що стосуються брекет-системи.

Міф №1: Брекети – це боляче

Все лікування та встановлення брекетів проводиться дуже ніжно, м’яко, аби пацієнт не відчував жодного дискомфорту, – розповідає пані Оксана, – тому чутки про біль від брекетів – це абсолютний міф.

Лікарка також зазначає – пацієнту потрібно 3-5 днів, аби «звикнути» до брекетів, однак цей процес минає безболісно.

Міф №2: Брекети незручні, з ними псується вимова

Цей міф є одним із найпопулярніших, однак ортодонт пояснює – вірити у це не варто.

Це також неправда, – говорить Оксана Ярославівна, – мовлення формується за допомогою язика та піднебіння, а брекети знаходяться на поверхні зуба та не змінюють нічого у порожнині рота.

Міф №3: Брекети псуюють смак їжі

У багатьох людей є острах, що з брекетами вони будуть відчувати неприємні «нотки» заліза в роті абощо. Однак стоматолог відповідає на наше запитання однозначно:

Це – черговий міф, брекети ніяк не впливають на смакові якості. Вони зроблені зі спеціальних сплавів, і самі не мають жодного смаку.

Міф №4: Ставити брекети можна тільки дітям. Дорослим це вже не допоможе

Є раннє лікування, яке застосовується для діток. В такому разі можемо використовувати не лише брекети, а й пластинки, – зазначає ортодонт. – А ось доросле лікування – не має жодних обмежень.

Отже, брекети можна ставити як підліткам, так і людям поважного віку, а посмішку можна робити красивішою доти, доки є зуби.

Міф №5: Після зняття брекет-системи зуби “змістяться” назад

Це черговий необґрунтований міф, – говорить лікарка-стоматолог, – і базується він на неправильних діях пацієнтів, або ж – неправильному поясненні лікарів. Коли ми знімаємо брекети – пацієнт отримує ідеальний прикус.

Лікарка зазначає: є і друга фаза лікування, де ми маємо слідувати правилам щодо догляду за порожниною рота, аби підтримувати здоров’я власних зубів.

Кожен з нас повинен вирішити для себе, варто дбати про своє здоров’я чи не варто. Брекети – це не прикраса, це не щось іміджове. Це перш за все інструмент для лікування патологій прикусу, – додає Оксана Прощин.

Ваша посмішка – це те, що першим помічають оточуючі, і якщо ви вагаєтесь, ставити брекет-систему чи залишити «все як є», зверніться до ортодонта і подолайте власні сумніви разом із лікарем.

Exit mobile version