Що робити жителям Тернопільщини у випадку радіаційної аварії

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

Росія – це країна-терорист, яка лише прагне знищити Україну будь-якими способами. Зокрема, окупанти погрожують застосуванням ядерної зброї та влаштовують провокації на Запорізькій АЕС. Попри міжнародний нагляд за роботою атомної електростанції в Енергодарі, краще бути готовим до будь-яких надзвичайних ситуацій, зокрема і пов’язаних з поширенням радіації. “Файне місто” зібрало найважливішу інформацію, про яку слід пам’ятати у разі небезпеки.

Що треба мати вдома, щоб захиститися від наслідків радіаційної аварії

Захистити себе від впливу радіації можливо лише за умови дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади. Як інформують у МОЗ, заздалегідь підготуйте:

  • Скотч, плівку, щільну тканину тощо – якщо ви будете залишатися у будинку, а не в укритті;
  • Засоби гігієни: мило, шампунь;
  • Пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття;
  • Їжа та вода;
  • Лікарські засоби;
  • Засоби зв’язку.
Інфографіка: МОЗ України

Що робити у разі радіаційної аварії

Щоб тримати себе в руках і не панікувати у випадку аварії, потрібно чітко розуміти, як діяти. Як наголошують у Центрі громадського здоров’я МОЗ України, перш за все, не варто панікувати. Саме від злагодженості ваших дій і залежатиме ваше здоров’я.

Ваш алгоритм дій у випадку катастрофи:

Інфографіка: МОЗ

Якщо ядерна хвиля застала вас на відкритій місцевості, виконуйте наступні рекомендації ВООЗ:

Якщо вам потрібно покинути укриття, ваші дії:

Як безпечно харчуватися та пити воду?

Інфографіка: МОЗ

Йодопрофілактика

За відсутності йодистого калію використовуйте йодистий розчин: 44 краплі 5% розчину йоду на склянку води. У випадку, якщо відбувається вибух, то в повітря одразу потрапляє викид радіоактивного йоду, який вбиває щитовидну залозу. Тому, якщо ми будемо приймати йод, наша щитовидна залоза буде зайнята і ми зможемо вберегти її від ураження.

Дозування йому повинно бути таким:

Ще раз зазначимо, що йодид калію слід приймати лише, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. В іншому випадку це небезпечно. Бережіть себе та не нехтуйте цим алгоритмом у разі небезпеки!

Рівень радіації на Тернопільщині в нормі

У Тернопільській області станом на 27 вересня рівень радіації в нормі (до 25 мкР/год). Про це зазначили в ДУ “Тернопільський ОЦКПХ”

Інфографіка: ДУ “Тернопільський ОЦКПХ”

Щиро сподіваємось, що цей список ніколи не знадобиться нам, однак краще бути готовим, ніж гадати наперед. Поширте цей матеріал серед своїх знайомих, це може врятувати життя

Читайте також: Як уберегтися від уламків та ударної хвилі – що робити, якщо не встигли дійти до укриття

Exit mobile version