Як уберегтися від уламків та ударної хвилі – що робити, якщо не встигли дійти до укриття

Фото ілюстративне// Джерело: мережа Інтернет

Коли лунають вибухи від снярядів, основне завдання – уберегтися від уламків та впливу ударної хвилі. Що робити, якщо не встигли дійти до укриття та як вберегтися від уламків – далі у матеріалі “Файного міста”.

Перш за все зберігайте спокій. Дотримуйтесь правил безпеки. Не піддавайтесь паніці. Не фотографуйте місце прильоту.

Якщо ви перебуваєте в будинку:

  1. Спустіться в підвал (якщо він є) або на нижні поверхи будівлі.
  2. Переховуйтеся в кімнаті з опорними стінами або на сходових клітинах. Діє правило «двох стін». Перша стіна може бути повністю зруйнована після удару, друга – залишиться і може врятувати вам життя.
  3. Закрийте вуха долонями та відкрийте рот, аби вберегтися від контузії.
  4. Необхідно мати з собою: лом або щось подібне (на випадок блокування дверей), лопату (у разі завалу), автономне джерело світла, питну воду.

Обстріл почався, а ви на вулиці:

  1. Щойно почули свист снаряду, падайте на землю.
  2. Прийміть захисну позу: витягніться на землі, п’яти разом, руки зігніть у ліктях, кулаками прикривайте шию, обличчям до землі, відкрийте рот для запобігання контузії.
  3. Після першого снаряду уважно роззирніться, щоб швидко знайти безпечніше місце для укриття: біля бордюру, в канаві чи будь-якому заглибленні в землі.
  4. Якщо ви перебуваєте в транспорті, негайно залишіть авто та знайдіть укриття. Перебігайте короткими перебіжками, відразу після наступного вибуху.

Найкращі місця схову:

Хочете бути в курсі достовірних новин та головних подій Тернополя? Слідкуйте за “Файним містом” на інших наших ресурсах: TelegramViberInstagram.

Exit mobile version