Перша в Україні інноваційна сонячна система SmartFlower запрацювала у Тернополі (Фото/Відео)

Система SmartFlower// Фото: Файне місто

У Тернополі 5 серпня презентували сонячну панель Smartflower. Це перша в Україні сонячна станція, яку можна переміщати. Про це пише “Файне місто” з посиланням на Тернопільську міську раду.

Установка працює за принципом соняшника: переміщується за сонцем, щоб збирати якнайбільше сонячного світла. Реалізували проєкт спільно з ТОВ «Енерджі Інжинірингова компанія» та австрійсько-американською компанією «Smart Flower Solar» у сфері альтернативної енергетики.

Як наголосив під час відкриття міський голова Тернополя Сергій Надал, у такий складний час дуже важливим є забезпечення нормального розвитку економіки країни. Тому сьогодні величезна цінність – це ті компанії та інвестори, які не виводять свій капітал за кордон, а створюють інноваційні продукти і вкладають кошти тут, в Україні.

Завдяки таким сучасним інноваційним технологіям як Smart Flower, ми маємо змогу забезпечити енергетичну незалежність від російського агресора, а це напряму торкається питання національної безпеки України, – наголосив Сергій Надал. – Подібні установки ми влаштовуватимемо не лише у наших комунальних закладах чи установах, а й максимально підемо назустріч тим підприємцям, які виявлятимуть бажання втілювати подібні проєкти в життя.

Як працює SmartFlower

Як пояснили розробники, установка SmartFlower використовує передову робототехніку та автоматизацію для інтелектуального відстеження сонця. Вона виробляє до 40% більше енергії, ніж традиційні стаціонарні сонячні панелі. Крім того, щодня під час заходу сонця Smartflower автоматично складатиметься й очищатиметься, щоб підтримувати максимальне використання сонячної енергії.

Конструкція займає 2 квадратних метри, а забезпечує світлом територію до 10 сотих. Вона може витримати різні природні фактори

Номінальна потужність сонячної системи складає 2,5 кВт, відтак за рік можна отримати від 4000 до 6200 кіловат енергії залежно від погоди і клімату. «Розумна квітка» уже популярна в країнах Європи і США.

Читайте також: Солодощі і прикраси тернополянам, гроші – ЗСУ: у Тернополі діти провели благодійний ярмарок (Фото/Відео)

Exit mobile version