Померла зв’язкова та медсестра ОУН Ванда Горчинська з Тернопільщини

Ванда Горчинська// Фото: "Суспільне"

На Тернопільщині у віці 98 років пішла з життя Ванда Горчинська (Демчук) – зв’язкова та медсестра Організації українських націоналістів, учасниця Норильського повстання. Її життя обірвалося 24 липня. Про це пише “Файне місто” з посиланням на онука Тараса Демчука.

Померла моя бабця Ванда Демчук (Горчинська) “Домовина” 05.07.1924-24.07.2022. Зв’язкова і медсестра УПА, кавалер ордену кн.Ольги 3 ступеня і найдобріша людина. Спи спокійно, – написав Демчук.

Довідка

Ванда Горчинська народилася 5 липня 1924 року у Копичинцях Чортківського району. У 18 років вона стала членкинею ОУН. Жінка мала псевдо “Домовина”, бо вміла зберігати таємниці. 

Ванда працювала зв’язковою, друкаркою, медсестрою, поки одна із посестер не видала її НКВДистам. У 1946 році Ванду заарештували й засудили до 15 років таборів. Вона була учасницею Норильського повстання 1953 року, у таборах подружилася з двоюрідною сестрою Степана Бандери.

Після повернення до Копичинців, у віці 35 років, Ванда зустріла свого чоловіка Романа Демчука. У 2018 році Ванду Горчинську нагородили Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Жінка мала двох дітей, трьох онуків та правнука.

Читайте також: Помер знаний на Тернопільщині музикант та учасник легендарноно гурту (Фото)

Exit mobile version