В Україні запрацювали нові правила для отримання посвідчення водія: що змінилося

Із 24 липня у дію ввійшли нові правила для отримання водійського посвідчення: теоретичну та практичну частину віднині розмежовують, натомість автошколу можна буде змінювати в процесі навчання. Нововведення передбачені Постановою. Про це пише «Файне місто» із посиланням на Головний сервісний центр МВС.

Нові «5 кроків» для водіїв

Відтепер охочим отримати водійське, спочатку потрібно пройти теоретичний курс навчання в автошколі, потім успішно скласти тестування в територіальному сервісному центрі МВС. Лише після того, уже зі знаннями правил дорожнього руху та зі Свідоцтвом про закінчення теоретичної підготовки починати практичний курс і виїжджати на вулиці за кермом.

Таке розмежування навчального процесу не просто виглядає логічним, але вводиться ще й з огляду на світовий досвід, – йдеться у повідомленні. – Це стане гарантією безпеки на дорогах, оскільки до практичного навчання допускатимуть тільки тих, хто вже знає правила дорожнього руху.

На теоретичному курсі навчання людина повинна опанувати правила дорожнього руху та експлуатації транспортних засобів, основи безпеки руху та надання домедичної допомоги. При цьому, внутрішній теоретичний іспит в автошколі скасовується.
Другим кроком є іспит у територіальному сервісному центрі МВС, крім майбутніх водіїв категорій ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE. Усі, хто успішно його складає, отримують Свідоцтво, яке є пропуском на практичний курс навчання та діятиме протягом 1 року. Тобто, той, хто успішно склав теоретичний іспит має цілий рік на те, аби пройти практичний курс навчання. Якщо протягом цього терміну охочий отримати посвідчення так і не склав екзамен з практичного водіння, він має починати навчання спочатку.

Наступним кроком є, власне, практична підготовка, де майбутній водій має навчитись керувати автівкою. Після його завершення — обов’язковий іспит в автошколі. Заклад освіти видаватиме Свідоцтво про закінчення практичної підготовки, яке буде чинним протягом 2 років.

Варто зазначити і те, що тепер охочі отримати водійське посвідчення можуть змінювати навчальний заклад: обрати один із акредитованих для теоретичного навчання, а інший — для практичного.

Кого це стосується?

Нововведення стосуються лише тих, хто розпочнуть підготовку 24 липня або пізніше, тобто з часу набрання чинності Постанови. Ті ж, що розпочали навчання, перепідготовку або підвищення кваліфікації водіїв раніше, продовжують вчитись і складають іспити відповідно до старих норм.

Читайте також: З «Москвича» у «Бандеромобіль»: на Тернопільщині хлопець переобладнав старе авто для ЗСУ

Exit mobile version