Екоциди зроблені Україні росіянами: які є проблеми з екологією на Тернопільщині

Фото ілюстративне// Джерело: мережа Інтернет

Росіяни завдали українському довкіллю нечуваних збитків. Від початку повномасштабного вторгнення окупанти штовхнули світ на межу нової ядерної катастрофи, влаштували масштабні пожежі у Зоні відчуження площею майже 14 тисяч гектарів. Вони завдали шкоди понад чверті усіх екосистем. На сьогодні підтверджено 254 випадки екоциду та нараховано півтори тисячі фактів знищення українського довкілля. Якою є ситуація щодо навколишнього середовища у Тернополі та області – читайте далі у матеріалі «Файного міста».

Згадаймо, що ми всі живемо на одній планеті, і забруднюючи природу, ми шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Тому з такої прекрасної нагоди зробимо хоча б один крок на покращення стану довкілля. Кожен для себе повинен знайти його сам. Дехто відмовиться від поїздки на транспорті, хтось посадить дерево. Але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів, – йдеться в повідомлені Тернопільської обласної військової адміністрації.

У Тернополі є три основні джерела забруднення повітря:

Близько 72% забруднюючих речовин місцевого походження припадає на викиди автотранспорту, 28% – на промислові об’єкти й комунальне господарство. Спецгрупи здійснють щомісячний моніторинг атмосферного повітря в місті на двох стаціонарних постах спостереження. Вони визначають рівень забруднення атмосферного повітря пилом, оксидом Сульфуру (ІV), оксидом Нітрогену, формальдегідом, важкими металами та бензапіреном.

Показники лісової галузі

За соціально-економічними показниками Тернопільщина входить у десятку кращих. Однак, показники лісової галузі не є найкращими.

Структура працювала недостатньо ефективно, тому прийнято кадрове рішення. Думаю, сьогоднішнє призначення змінить ситуацію, – повідомили в ТОДА.

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, окреслив п’ять головних завдань. Серед них – підвищення економічної ефективності, застосування механізмів відкритих торгів, зростання середньої заробітної плати та реалізація проекту «Зелена країна».

Сьогодні правила одні для всіх. Весь ресурс – через відкриті ліцензовані біржі. Механізми запущені, всі інструменти надані, – зазначив Юрій Болоховець.

Завдання ділять на термінові і ті, які можна зробити пізніше.

Розділяємо завдання на короткотермінові та довготермінові. В першу чергу слід розібратися з дислокацією, рівнем ведення лісового господарства, економічним станом галузі та перспективами розвитку. До довготермінових належать – технічне переоснащення та наповнення бюджету, особливо зараз, коли країни перебуває у стані війни, – зазначив Павло Золотий.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла у другому читанні проєкт Закону №5650 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів». Його ухвалення допоможе збільшити площі та зберегти ліси України. Також у ньому закладене правове підґрунтя для збереження біорізноманіття та нелісових природних екосистем, які виникли  внаслідок виведення з обігу й резервування орних земель.

Наразі Україна втрачає українські ліси та інші цінні території через військові дії. Щоб їх відновити потрібні десятиліття. З 24 лютого майже 3 млн га лісу в Україні пройдені війною. Наразі під окупацією та бойовими діями знаходиться понад 500 тис. га лісів, які ми можемо втратити.

Відновити ліси та збільшити їх площу нам допоможуть самосійні ліси та відновлення орних земель.

Схвалення законопроєкту дозволить узаконити самосійні ліси на землях сільськогосподарського призначення. Цим ми можемо збільшити лісистість України на 500 тис. га та, при цьому, заощадити сотні мільйонів гривень державних коштів, адже створення та догляд гектара лісу коштує декілька десятків тисяч гривень, – прокоментував Міністр Руслан Стрілець.

Законопроєкт допоможе у втіленні усіх амбітних планів із виконання програми Президента України «Зелена країна» та висадження 1 млрд дерев до 2025 року.

Ситуація на Тернопільському ставі

Тернопільський став займає площу 300 гектарів. Він пов’язаний з цілим каскадом озер, які «йдуть» від Залізців. Ріка Серет наповнює Залозецьке, Івачівське і вже потім Тернопільське водосховище. Тому не слід говорити, що Тернопільське озеро – це самостійний екологічний об’єкт. Воно у значній мірі залежить від тих озер, які розташовані «вище».

Ключовою проблемою екосистеми є недостатнє розмішування води. Вода разом із шкідливими сполуками потрапляє у став. Там, через погану циркуляцію, все це застоюється у прибережній зоні  біля Надставної церкви. Ці відклади нікуди не діваються, а залишаються.

Зазачимо, що в Тернопільський став випускають 300 кілограмів водоростей.

Ця акція відбувається в рамках програми охорони навколишнього середовища Тернопільської міської територіальної громади на 2020-2023 роки. Ми розсіюємо водорості хлорели та синодесмусу. Цей вид водоростей був вже розселений у 2021 році. Це дало відповідні результати. Відвідувачі парку могли побачити, що озеро в минулі роки не цвіло, – розповідає директор об’єднання парків міста Микола Ткач.

Також у став щороку запускають чималу кількість мальків. Таким чином водойму зариблюють різними видами.

Більше: У Тернополі зариблюють став: у водойму випустили сотні мальків сома (Фото)

Контроль постачання води

На Тернопільщині планують посилити заходи контролю на підприємствах, які надають послуги з централізованого водопостачання, адже питання якості води належить до сфери безпекових. Таке рішення розглядали на засіданні державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Працівники Держпродспоживслужби також вибірково проводитимуть обстеження розподільчих центрів, де відбувається прийняття та видача гуманітарної допомоги.

У спекотний період є надзвичайно важливим контролювати централізоване постачання води, адже саме при високих температурах з’являються додаткові ризики. Сьогодні ми прийняли ряд рішень, які допоможуть покращити якість води та запобігти непередбачуваним наслідкам, – сказав начальник ОВА

Новий національний парк

У Кременці плануют зробити новий парк. Вже почали розширення території національного природного парку “Кременецькі гори” і створення національного природного парку.

Створення нових природоохоронних територій в межах Тернопільської області є надзвичайно важливим для збереження автентичної флори й фауни, які притаманні для цього регіону. Ми повинні піклуватися про такі речі для майбутніх поколінь, – зазначив заступник начальника ОВА Володимир Важинський.

Розвиток водного господарства

Рішенням сесії Тернопільської обласної ради від 10.11.2021 р. № 353 затверджено обласну програму розвитку водного господарства та водно-екологічного оздоровлення природного середовища Тернопільської області на 2022-2024 роки.

В області планують забезпечити екологічно безпечні умови життєдіяльності населення і господарської діяльності. Також розглядатимуть захист водних ресурсів від забруднення та виснаження, впровадження інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом. Щоб запобігти шкідливої дії вод і ліквідації її наслідків, треба забезпечити збалансованість процесів використання та відтворення водних ресурсів, зменшити вплив негативних наслідків шкідливої дії вод та створити умови для життєдіяльності населення в паводконебезпечних районах області.

 Цією програмою визначено основні заходи за такими напрямами:

Незаконна вирубка дерев

Ще одна не менш важлива проблема Трнопільщни – незаконна вирубка зелених насаджень. Згадаймо, як наагропромисловому підприємстві «Бережанирайагроліс» у лісових насадженнях, які зростають на території Нараївської сільської ради Тернопільського району. Встановлено факт незаконної порубки 80 дерев дуба червоного чим заподіяно шкоду навколишньому природному середовищу на суму 701,355 тисяч гривень.

10 травня, спеціалістами Державної екологічної інспекції у Тернопільській області під час проведення обстеження лісового урочища «Замкове». Встановлено факт незаконного вирубування 21 дерева місцевим мешканцем. Дозвіл (лісорубний квиток) на вирубування дерев органом місцевого самоврядування не видавався. Розмір шкоди, заподіяної лісу незаконним вирубуванням дерев, становить 268 тисяч 212 гривень. На жаль, таких прикладів можна назвати безліч, і чомусь закон і штрафи порушників не зупиняють.

Кому війна, а кому «брудний» бізнес

У Тернополі на «Загребеллі» скинули будівельну пульпу у Тернопільський став. На дослідження відібрали зразки ґрунту та води, заміряли площі забруднення для нарахування збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу. Винних притягнули о відповідальності.

Зі сторони комбайнового заводу є випадки потрапляння у воду нафтопродуктів. Навіть якщо станція з технічного обслуговування авто чи автомийка знаходяться у 2-ох кілометрах від водойми, існує великий ризик потрапляння у воду шкідливих речовин.

Іншою проблемою є надмірне використання в агросекторі мінеральних добрив. Ними масово кроплять поля, а з дощем, внаслідок фізичних процесів вони потрапляють в озеро.

У 2020 році у Тернополі, вперше в Україні, реалізовувалась Програма порятунку Тернопільського ставу. Внаслідок консультацій з екологами вдалось застосувати передову біологічну технологію, яка позитивно вплинула на стан водойми.

Управління відходами – як контролюватимуть вивіз сміття

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №2207-1-д «Про управління відходами». “За” проголосувало 282 народних депутати. 

Україна нарешті робить перший крок на шляху до цивілізованого управління відходами. Ми вже відстали від європейських сусідів на 20-30 років. Фактично, сьогодні Україна є єдиною країною в Європі, де держава не має контролю над відходами,  а понад 90% їх захоронюється в землю. Наша мета – бути повноправним членом Європейського Союзу, тож ми повинні показати здатність проводити реальні європейські реформи, – прокоментував Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець

Прийняття рамкового Закону «Про управління відходами» дає можливість розпочати зміни, які необхідні Україні для того, щоб стати членом Європейського Союзу. 

Закон дозволить:

Законопроєкт № 2207-1д лише встановлює рамку нових сучасних правил функціонування системи управління відходами в Україні. На його основі будуть розробляти низку інших необхідних секторальних законів. Кінцева мета – зробити поводження із відходами ефективнішим і безпечнішим для людей і довкілля.

Читайте також:

Автор: Аліна Пастир

Exit mobile version