Гривневі мільйонери Тернопільщини: скільки їх та як заробили статки

Фото ілюстративне// Джерело: мережа Інтернет

Податкова підрахувала, скільки на Тернопільщині гривневих мільйонерів. Серед них є жителі і міста, і області, пише “Файне місто”.

Зазначимо, що наразі 4 984 мешканців Тернопільщини задекларували доходи. У порівняні з 2021 роком – це майже на 6000 декларацій менше. Про це заявляє начальник відділу управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Тернопільській області Василь Карпа. Громадяни задекларували понад 389 млн грн (у 2021р – 825,2 млн грн).

Скільки мільйонерів є на Тернопільщині

Доходи на мільйон гривень зареєстрували 30 осіб. У порівнянні з минулим рокум, цей “статус” втратили 9 людей. Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань становить 18 млн. грн ( у 2021 р 20,7 млн грн) і 2,6 млн військового збору (у 2021р 3,6 млн грн).

Як заробили статки

Згідно офіційних даних, гроші мільйонери заробили кількома шляхами:

Ситуація в сусідніх областях

Для порівняння журналісти «Файного міста» проаналізували, скільки мільйонерів є у сусідніх з Тернопільщиною областях. Для прикладу взяли Рівненську та Івано-Франківську області.

За словами начальниці ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірини Столярик, на Прикарпатті 41 мешканець отримав понад 1 мільйон гривень доходів. З них 16 громадян проживають в Івано-Франківську. Один з них задекларував 63 мільйони гривень, які він отримав, згідно з поданою декларацією, від іноземних доходів. Він сплатив 5,5 мільйонів гривень податку з доходів фізичних осіб та 960 тисяч гривень військового збору.

Серед видів доходів, які громадянам принесли мільйонні статки, івано-франківцівці вказали іноземні доходи, інвестиційні прибутки, доходи від продажу нерухомого і рухомого майна та у вигляді спадщини.

Серед цьогорічних декларантів 40 мешканців Рівненщини задекларували доходи у  понад 1 мільйон гривень. Про це повідомив Владислав Грабовий, в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області.

Серед видів доходів, які декларували громадяни, переважають доходи від продажу нерухомого і рухомого майна, у вигляді спадщини, від оренди майна, іноземні доходи та ряд інших.

Як зареєструвати мільйонні статки

До слова, зважаючи на війну, через яку частина громадян не змогла подати вчасно декларації, Уряд прийняв рішення про подовження терміну подання обов’язкової звітності ще на 6 місяців після завершення воєнного стану.

Також можна отримати податкову знижку на :

Подати декларацію на отримання податкової знижки можна до 31 грудня 2022 року,  таке право надається лише фізичним особам-резидентам України, які отримують заробітну плату, з якої сплачується податок на доходи фізичних осіб.

Повернути також можна частину від пожертвувань або благодійних внесків, наданих неприбутковим організаціям. Однак, розмір повернення, не може перевищувати 4 % загального оподатковуваного доходу за звітний рік.

Читайте також: “Нульове розмитнення” скасовують: чому повернули оподаткування та скільки тепер це коштуватиме

Автор: Сніжана Заверуха

Exit mobile version