“Нульове розмитнення” скасовують: чому повернули оподаткування та скільки тепер це коштуватиме

Фото ілюстративне// Джерело: мережа Інтернет

Вже з 1 липня українці повинні будуть розмитнювати «євробляхи» за довоєнними ставками — з митом, ПДВ та акцизом, що враховує вік транспортного засобу. При цьому мито та податок на додану вартість на електрокари залишається нульовим. Прогнозується, що через попит на екологічні машини їх кількість збільшиться – читайте далі у матеріалі «Файного міста».

З моменту скасування плати за розмитнення на територію України пригнали з країн ЄС понад 163 тисячі автомобілів, зокрема преміумкласу. І для одних це стало, своєрідним заробітком, пригнав кілька машин, а тут перепродав в рази дорожче. Хтось відправляв дружин, щоб вони простояли у чергах і проїхали кордон. А хтось і досі їздить на старенькому авто, бо не було можливості скористатися «нульовим розмитненням. В уряді заявляли, що в умовах воєнного стану, коли всі доходи йдуть на боротьбу з агресором, пільги на товари, які не є першою необхідністю, мають бути переглянуті.

Це було зроблено для того, щоб швидко доставити автомобілі для армії, ТРО та всіх гуманітарних і військових потреб. А також, щоб відновити автопарк простих українців, чиї автомобілі були знищені у результаті бойових дій.

Розмитнення за довоєнними ставками

Верховна Рада 21 червня поточного року підтримала законопроєкт №7418, який повертає податки на ввезення в Україну імпортних автомобілів з-за кордону. Законопроєкт підтримали одразу у двох читаннях (234 голоси). Вже з 1 липня українці повинні будуть розмитнювати «євробляхи» за довоєнними ставками — з митом, ПДВ та акцизом, що враховує вік транспортного засобу. При цьому мито та податок на додану вартість на електрокари залишається нульовим. Прогнозується, що через попит на екологічні машини їх кількість збільшиться.

Законопроєкт пропонує відновити оподаткування, яке було скасоване законом №2142:

Чому скасували «нульове» розмитнення?

Україна дала три місяці для тих, хто хотів завезти авто з Європи на пільгових умовах, однак постійно таке тривати не могло, оскільки війна продовжується, і гроші потрібні, зокрема, на будівництво та відновлення доріг, щоб ними їздили вантажі військові чи гуманітарні.

Держава відчинила вікно, хто хотів, кому це потрібно – той уже купив авто. Хто не встиг, якийсь відсоток – ну, треба було встигати. Держава не може завжди займатися благодійністю, – наголосив Горват.

За словами Роберта Горварта, люди повинні зрозуміти, що жити постійно без податків не можливо, бо хтось купує автомобіль і їздить дорогою, яку хтось зробив та підтримує в належному стані, а це коштує грошей. Тобто українці мають бути зацікавлені у створенні умов для комфортного пересування дорогами за рахунок сплати податків, зокрема, на митниці.

Чому повернули мито на ввезення іноземних авто?

Було три місяці, за які хто хотів, мав можливість ввезти авто. Але українці мають платити податки, держава не може без них функціонувати, тим паче у воєнний час.

За декілька років дороги підлатали, але їх стан потрібно підтримувати. Ми ж повернули мита та ПДВ на все, окрім бензину та дизелю. І я думаю, що найближчим часом ми і тут повернемо мито, тому що відрахування на дороги мають іти. Все, що їздить по дорозі, має платити з бензину, із запчастин, з розмитнення у дорожній фонд на ремонт та будівництво доріг, які у нас поки, на жаль, не є такими, як у ЄС, – заявив, член податкової та митної політики Роберт Горват.

За даними митниці, від початку війни й до кінця травня в Україну завезли 119 тисяч автомобілів, які розмитнили без оподаткування. При цьому пільгами користалися й ті, хто ввозив преміум автомобілі вартістю понад мільйон гривень. Від скасування оподаткування на ввезення автомобілів бюджет недоотримав 13 млрд грн.

Автори законопроекту вважають, що повернення оподаткування на ввезення авто на єврономерах дозволить збільшити надходження до держбюджету щонайменше на 3,5 млрд грн щомісяця.

Чого очікувати 1 липня?

У самому процесі розмитнення нічого не змінюється, натомість із липня відновлюється оподаткування, яке було скасоване у березні, для автомобілів, що ввозяться в Україну. Для розрахунку платежів враховується вартість машини та її параметри.

Йдеться про акцизний податок, мито та ПДВ. Акцизний податок розраховують за формулою:

Ставка залежить від типу двигуна. Якщо автомобілю більше 15 років, тоді застосовується коефіцієнт 15. Мито на авто становить 10% від її вартості. ПДВ становить 20% від суми вартості авто, мита та акцизного податку. Для розрахунку ПДВ можна скористатися онлайн-калькулятором Держмитслужби, який працює з перебоями.

Рахуємо вартість авто

За інформацією Укравтопрому, за час чинності закону, що звільнив від сплати ПДВ, акцизного збору та ввізного мита на легкові авто, в Україну ввезли 111 тис. користованих машин. Найпопулярнішими моделями стали Volkswagen Passat, Volkswagen Golf, Renault Megane.

У Польщі на сайтах з продажу автомобілів вживані Volkswagen Golf продають орієнтовно по 6000 євро (186,5 тис. грн). Переважають моделі 2009-2011 років випуску з двигунами від 1,5 літра. Майже аналогічна ситуація з користованими Volkswagen Passat, середня ціна на які становить 6-7 тис. євро, що новіше авто – то дорожче.

Якщо рахувати вартість умовного Volkswagen Golf по 6000 євро з “нульовим розмитненням”, тобто без ввізного мита й акцизу, вартість авто з усіма платежами становитиме 6748 євро (209,8 тис. грн). Податок до Пенсійного фонду – це 5524 грн, реєстрація авто – 600 грн, отримання сертифіката відповідності – 4400 грн, умовна стоянка на митниці 3 дні – 480 грн, а також послуги митного брокера – 12 тис. грн. Без додаткових послуг сума з митними платежами становитиме 6200 євро (192,8 тис. грн).

Якщо акциз та ввізне мито повернуть, за розмитнення авто з обов’язковими платежами доведеться заплатити на 3000 євро більше – орієнтовно 9200 євро (286 тис. грн). Якщо потрібні додаткові послуги (брокер, стоянка, сертифікат відповідності), сума зросте до 9768 євро (303,7 тис. грн).

Нагадаємо, що на початку квітня Верховна Рада звільнила від митних платежів усі транспортні засоби, що ввозяться до країни. Українців звільнили від сплати ПДВ, акцизу та ввізного мита під час розмитнення автомобілів. Закон про “нульове розмитнення” дозволяє без сплати податків ввозити до України транспортні засоби на час дії військового стану – мало б бути  до 23 серпня, але скоротили до 1 липня.

Натомість можливість завезення автомобілів без податків залишили тільки для автомобілів для потреб ЗСУ за окремою процедурою.

Автор: Аліна Пастир

Exit mobile version