Безпечне літо: життєво важливі поради для батьків від лікарів Тернополя

Відпочинок на пляжі "Циганка" у Тернополі// Фото: Файне місто

Довгоочікувані канікули настали, тож діти будуть проводити багато часу на свіжому повітрі. Батькам потрібно знати про головні ризики влітку, як вберегти свою дитину від різноманітних захворювань і щасливо провести літо. Про загрози для дітей і як від них вберегтися розповіли в ефірі студії “Файного міста” лікарі Тернопільської міської дитячої лікарні.  

Як вберегтися від вірусних інфекцій?

У літній період велика загроза вірусних інфекцій: ентеровірусної, ротавірусної, стоматиту. Ці захворювання віднесені в одну групу «брудних рук». Такі хвороби є небезпечними тому,  що вони можуть розпочинатися як звичайний нежить. Віруси, які викликають ротавірусну інфекцію, розповсюджуються не тільки на слизовій ротоглотки і носоглотки, а й на слизовій шлунково-кишкового тракту. Тому починатися може з банального нежитю, але надалі можуть доєднуватися блювота, лихоманка, біль в животі, а закінчитися все може діареєю, яка є небезпечною для дітей.  При найменших симптомах потрібно звертатися до лікаря. Стоматит є менш серйозним захворюванням, але дуже болючим. Дитина не може їсти, боляче навіть пити.

Щоб уникнути цих захворювань потрібно:

Як запобігти сонячним опікам?

Літнє сонце може бути не тільки ніжним, але і безжалісним до шкіри дитини. Для запобігання  сонячним ударам, перегрівам, тепловим ударам потрібно дотримуватися питного режиму дитини. Розрахувати кількість води залежно від віку. Найкращий продукт для малечі – це відвар сушених фруктів або звичайна негазована вода.

Щоб запобігти сонячним опікам, потрібно придбати: лосьйон, молочко, крем. Звертати увагу, щоб це була дитяча серія, SPF має бути не менше 30. Засоби треба підібрати відповідно до віку дитини.  Необхідно обов’язково покривати голову малюку й не перебувати з ним під прямими сонячними проміннями. Щоб правильно і безпечно для сина чи доньки обрати сонцезахисний засіб, бажано звернутися до свого сімейного лікаря.  

І на останок: якщо у вашої дитини погіршилося самопочуття  – звертайтеся за допомогою до медичного працівника. Самолікування може бути шкідливим для здоров’я, попереджають лікарі.

Читайте також: Нові випадки Covid-19, холера у Маріуполі та ботулізм: як вберегтися від хвороб у війну мешканцям Тернопілля?

Автор: Сніжана Заверуха

Exit mobile version