Нові випадки Covid-19, холера у Маріуполі та ботулізм: як вберегтися від хвороб у війну мешканцям Тернопілля?

Фото ілюстративне// Світлина із мережі Інтернет

У Тернополі 80% ліжкового фонду – заповнені, медики працюють в посиленому режимі. Лікарні області приймають гуманітарну допомогу. Які нові хвороби чекають на Україну і чи варто їх боятися – розповіла «Файному місту» директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної військової адміністрації Ольга Ярмоленко.

Яка ситуація зараз у лікарнях області, чи достатньо місць для хворих, чи забезпечено всім необхідним?

На сьогоднішній день, на наших 7 400 ліжок, знаходиться 5 тисяч пацієнтів. Отже, таким чином, що 80% ліжкового фонду, у нас заповнено. Пацієнти – і жителі Тернопільської області, і внутрішньо переміщені особи, а також є поранені військові – хлопці і дівчата, – каже директорка.

Медики працюють в звичному режимі, надають медичну допомогу, але доводиться займатися й  низкою соціальних питань. Коли поступають тимчасово переміщені особи, поранені військові, вони вимагають соціально-побутових послуг: а саме речей першої необхідності: змінної білизни, засобів прання, індивідуального догляду. Медики додатково  вирішують питання, які виникають в процесі надання медичної допомоги. Чому це виникає? Тому, що в країні війна, і ми повинні бути готові до будь-яких викликів, і допомагати людям, що і роблять сьогодні наші лікарі.

Гуманітарна допомога для України

Гуманітарна допомога зараз надходить, дуже «цільово», тобто за цей час  благодійні фонди,  люди, які мешкають за кордоном – адресно допомагають лікувальним установам.  А департамент охорони здоров’я  централізовано отримує гуманітарну допомогу через Міністерство охорони здоров’я. – розповідає Ольга Ярмоленко.

Всі види медичної допомоги, які надходять в Україну, якщо вони не призначені для якогось закладу, вносяться в  електронний реєстр. Потім  МОЗ вирішує, куди передавати препарати, відповідно до заявок  департаментів охорони здоров’я. Практично щодня  заклади отримують гуманітарну допомогу відповідно до потреб: медикаменти, медичні інструменти та обладнання, авто швидкої допомоги.

Covid-19 ще на часі?

Захворювання відійшло на інший план, та про нього не варто забувати, адже для нього притаманна сезонність, і тому актуальним є проведення щеплень.

Ольга Ярмоленко додає,  що лише перших три дні від початку війни люди не вакцинувалися. А зараз  продовжують вакцинуватися.

Питання пандемії залишається актуальним, але вірус модифікував, і поражає переважно тих людей, які мають соматичні захворювання, тому доводиться цих осіб госпіталізовувати.

Чи збільшилась кількість охочих вакцинуватися?

Навпаки, у нас були такі дні, коли  2,5 тисячі людей вакцинувались на день, а зараз –  на тиждень така кількість. Станом на сьогоднішній день, у Тернопільській області вакциновано 800 тисяч осіб, тобто це 50% населення. Справді, кількість випадків Covid-19 зменшились: у нас літній період, люди вакциновані, через це імунітет зміцнився і зменшилась кількість випадків  захворювання, – зазначає посадовиця.

Війна – це період, коли посилюються інфекційні захворювання

На сьогоднішній день, будь-яка вакцинація потрібна – від ковіду, зокрема. Війна  – це той період, коли  підвищуються інфекційні захворювання, і від цього  нас може зберегти тільки вакцинація, адже вона допоможе легше перенести хворобу і не дасть додаткового навантаження на медичну сферу.

Медики  працюють в посиленому режимі, допомагають пораненим, а якщо ще нові спалахи інфекції – це додаткове навантаження. Найголовніше – кожен має подбати про своє здоров’я!

Тривають і планові щеплення дітей і дорослих, тому батьки повинні уточнити в свого сімейного лікаря, чи не підходить час вакцинації. А дорослі мають кожні десять років проводити ревакцинацію від правця та дифтерії.

Для цього у Тернопільській області створені мобільні бригади при центрах первинної медико-санітарної допомоги. У цьому нам сприяє Всесвітня  організація охорони здоров’я (ВОЗ), ЮНІСЕФ. Створили мобільні групи, які виїжджають в хаби. Допомагає в цьому і Червоний хрест  Норвегії, який закупив нам машини, людей прийняли на роботу, здебільшого це внутрішньо переміщені особи, – повідомляє Ольга Ярмоленко.

Які вакцини від Ковід-19 є в області?

 Всі види вакцин є на сьогоднішній день, система проведення вакцинації та сама.

Єдине те, що ми не проводимо це в центрах вакцинації,  а потрібно звертатися до сімейного лікаря, – додає директорка.

Напередодні у МОЗ розповіли, що щеплення будуть робити за такими схемами:

Міністр також повідомив, що після введення бустерної дози можна буде отримати новий ковід-сертифікат.

Він діятиме 270 діб з дати третього щеплення. Згенерувати його можна буде в “Дії” орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До того часу буде чинним сертифікат про попередню повну вакцинацію.

Ботулізм – «хвороба брудних рук»

У нашій області було зафіксовано два випадки ботулізму: це дуже грізне захворювання, яке часто має летальний наслідок. В даному випадку, пацієнти були врятовані, їм ввели протиботулінічної сироватки, і вони видужують, – зауважує керівниця.

Ботулізм – це інфекційна хвороба, яка виникає через вживання консервованих продуктів. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. 

Перші випадки холери в Маріуполі. Як вберегтися Тернопільщині?

Завдання лікування – локалізувати, унеможливити поширення хвороби.  З моменту зараження до появи перших клінічних симптомів холери проходить від 6 годин до 3 діб.

Встановлено, що проблема холери тільки на 10% – медична. Це виявлення хворих і засобів передачі збудників інфекції, госпіталізація і лікування хворих, ізоляція чи обстеження людей, що спілкуються із хворими, дезінфекційні заходи.

В разі виявлення збудника холери необхідно вживати питну воду гарантованої якості, безпечні в епідемічному розумінні харчові продукти.

50% захворювань виникає з вини самих людей через порушення елементарних правил гігієни: люди забувають мити руки, вживають немиті овочі та фрукти, купаються і ловлять рибу в заборонених місцях, купують продукти у випадкових, не пристосованих для цього місцях, несвоєчасно звертаються до лікаря.

Які ще хвороби можуть загрожувати під час війни і як себе захистити?

Всі інфекційні захворювання, що передаються через контакт: наприклад, якщо  не має можливості помити руки. Актуальною тут буде дезінфекція.  Війна не дає можливості дотриматись тих гігієнічних вимог, є скупчення людей, і не має можливості пройти санобробку, і тому це спричиняє поширення будь – яких захворювань, – підсумовує начальниця.

Профілактика цих захворювань така:

Читайте також: Часу обмаль: терміново потрібно зібрати 740 000 гривень маленькому Давиду з Тернополя

Автор: Аліна Пастир

Exit mobile version