Коли в Україні закінчиться дефіцит пального?

Фото: мережа Інтернет

На Тернопільщині найбільші мережі АЗС WOG, OKKO та БРСМ ввели нові обмеження: водіям видають по 5 літрів пального, а за наявності картки лояльності – 10 літнів на добу. У зв’язку з цим в області виникли проблеми у пересуванні особистим транспортом. На заправках утворилися кількакілометрові черги, у яких водії стоять понад 2 години.

Читайте також: “10 літрів це тільки в’їхати у село, а назад як?”: у Тернополі величезні черги за пальним (Відео)

Яка ситуація з пальним на Тернопільщині

Як пояснили в Тернопільській ОВА, такі рішення прийняли підприємства, а держава цього ліміту не встановлювала. Єдине, що регулює Уряд – граничну ціну на пальне.

Так, зараз справді є проблеми з пальним на автозаправних станціях. Рішення щодо відпуску 5 чи 10 літрів за раз приймає суб’єкт підприємницької діяльності, тобто та чи інша мережа. Загалом по державі такого обмеження немає, держава не встановлює ліміту. Єдина, що встановлює держава, – це граничну ціну продажів нафтопродуктів: дизпалива, бензину тощо. Це пов’язано з тим, що на сьогоднішній день ми розуміємо, що у всьому світі ціна на бензин і нафтопродукти збільшилася.
Для порівняння, в США вартість була 2,5 долари за галон, а стала 5,45 доларів. Ми бачимо, що ця тенденція збільшується не тільки в Україні, а й у всьому світі, – пояснив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

Голова ОВА зазначив, що незабаром до України завозитимуть паливо з-за кордону.

Урядом прийнято низка рішень, що зараз будуть завозити пальне з-за кордону, зокрема з Польщі, – додав посадовець.

Чому в Україні виникли проблеми з пальним

Нещодавно секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов пояснив, чому в Україні стався дефіцит пального.

Ті компанії, які займаються постачанням, на жаль, не розраховували на патріотизм нашого населення, яке почало дуже швидко повертатися до своїх домівок. Перед 1 травня та Великоднем була велика кількість людей, які почали повертатися, попри прохання поки не їхати, – розповів Данілов.

Коли в Україні зникне дефіциту пального 

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив, що проблему дефіциту пального в Україні буде розв’язано найближчими днями. Про це він заявив під час брифінгу в Медіацентрі «Україна – Укрінформ», повідомляється на сайті ВР.

Ми багато працюємо з урядом та всі бачили рішення, яке дозволило перезапустити процес щодо дефіциту палива, – зазначив Корнієнко, уточнивши, що ціни будуть іншими, але можливість придбати паливо для автотранспорту з’явиться.

До слова, як уточнив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук, у п’ятницю, 29 квітня, Кабмін підвищив граничний рівень торговельних надбавок на бензин та дизпаливо.

Так, на АЗС підвищили граничний рівень торговельних надбавок, які нараховуються до середньої вартості 1 літра палива. Зокрема:

Із травня 2021 року Мінекономіки встановлює граничні ціни на бензин та дизпаливо з урахуванням торгової надбавки до середньої ціни дизельного палива. З кінця лютого 2022 року вони знижені до 5 грн на літрі бензину та 4,55 грн на літрі дизпалива. 

Читайте також: Коли на Тернопільському ставі запрацює аераційний фонтан?

Exit mobile version