Відвідання кладовища у Тернополі: які зміни під час війни? (Відео)

Микулинецький цвинтар Фото: Файне місто

Вже за кілька днів, 1 травня, буде Поминальна неділя. У цей день християни східного обряду йдуть на цвинтарі та згадують своїх померлих родичів. Журналістка “Файного міста” поцікавилася у робітника однієї з ритуальних служб міста Сергія, яка ситуація наразі є на некрополях міста та чи є якісь особливі вимоги до відвідувачів.

Сергій, робітник ритуальної служби Тернополя, розповів, що суттєвих вимог щодо відвідування цвинтаря відносно немає. Однак, він та священники наполегливо просять не залишати непогашені свічки на могилах, адже це порушує світломаскувальний режим у місті.

“Люди приходять, як і приходили. Змінилося лише те, що просять як і самі священники, так і ми – гасити свічки. Тобто прийшли, засвітили свічку, помолилися і загасили її. Не залишайте територію засвіченою”, – каже гробар.

Робітник каже, що загалом світломаскувального режиму люди не порушують. Є деякі, які, може, не чули про прохання, але в основному всі дотримуються.

За словами Сергія, найбільше поховань було в кінці минулого року і на початку цього року. Зараз, під час війни, їх стало трохи менше, але в середньому, як хоронили, так і хоронять.

Цьогоріч священники приходять на цвинтарі так само, як і минулого року. Вони відсвячують, відспівують – нема ніяких змін.

Якщо немає напливу, то в середньому є 100-110 похоронів у місяць. Коли є наплив – відповідно число набагато більше. До прикладу, в кінці 2021 і на початку 2022 року було в 2 рази більше поховань, ніж зазвичай.

Сергій також розповів, що якщо людина не може прийти і прибрати на могилі родича чи близької людини, вона може скоритсатися одноразовою послугою.

“Ми маємо одноразову функцію догляду за могилою. Треба звернутися у ритуальну службу, можна до бухгалтера, і вони дають людину, яка йде і прибирає могилу. Одноразове прибирання коштує орієнтовно 280-290 гривень”, – каже чоловік.

Сергій зазначає, що зараз люди не дуже приходять на цвинтар. В основному є наплив перед Великоднем або на 2 день свята.

Більше інформації дивіться у відео.

Читайте також: Близько 100 поліцейських Тернопільщини додатково залучать до охорони порядку у Провідну неділю

Exit mobile version