“Не вистачає навіть VIP-апартаментів”: ситуація з орендою житла в Тернополі

Фото: Студія "Файне місто"

На Тернопільщину вже більше місяця масово переїжджають люди із гарячих точок України. Через це виникли проблеми з орендою та купівлею житла в місці. Детальніше про це журналістам “Файного міста” розповіла голова Тернопільської асоціації фахівців з нерухомості Наталія Свистун.

За її словами, зараз в місті катастрофічно не вистачає житла. Також на 20-30% зросла вартість на оренду житла у порівнянні з довоєнним періодом.

“На даний час ситуація з орендою житла в місті досить складна. Дуже багато людей, які звертаються до нас з такими запитами. Є різний бюджет, різна потреба і різна цінова категорія того чи іншого житла. На даний час житла катастрофічно не вистачає. Крім того, що його немає, вартість також зросла, за моїми даними, в межах 20-30% відносно до воєнного часу вартості тієї самої нерухомості.”

Скільки коштує оренда житла в Тернополі?

Вартість житла залежить від періоду, коли воно побудоване, якості ремонту та кількості меблів і техніки.

“Сегмент радянського стану, скажімо так, однокімнатні квартири – до 4 000 гривень (за місяць – ред.). В цей сегмент входять і гуртожитки: блочного типу чи загального типу. Якщо брати однокімнатні квартири у новобудовах, які вже покращеного облаштунку, є індивідуальне опалення і меблі, вони вартують в межах 350 доларів. Двокімнатні відповідно від 350 до 400 доларів. Трикімнатні – на них є різні ціни, є 500 доларів, є VIP-класу житло – і 700, і 800 доларів (за місяць – ред.).”

У Тернополі дефіцит житла VIP-класу

Пані Наталія каже, що наразі виник дефіцит житла VIP-класу.

“Хочу зауважити, що з соціальним житлом зараз по Тернополю зараз менша частина звернень до нас. Приїжджають великими сім’ями з великих міст, хочуть комфортних умов, тому зараз не вистачає житла VIP-класу. Є дуже багато запитів.”

Забудовники надають більше житла

Забудовники теж не стоять на місці. Деякі зараз переформатовуються і надають більше житла.

“Наші забудовники зараз трішки переформатовуються. Я бачу, вже багато є моментів, коли вони роблять квартири під ключ, не просто сирими вони будуть стояти. Я сподіваюся, що за допомогою такої ініціативи від забудовників в нас трішки збільшиться сегмент жила, де можна буде надавати ці VIP-апартаменти чи VIP-квартири.”

Все більше переселенців хочуть купити нерухомість у Тернополі

Наразі є чимало звернень від внутрішньо переміщених осіб щодо купівлі житла в Тернополі.

“Крім того, зараз є багато звернень стосовно купівлі житла в Тернополі людьми з інших областей. Розглядають варіанти залишилися тут і придбати нерухомість. Деякі будівельники вже активно виходять на робочі місця і також пропонують свої об’єкти. Ціни різні. В середньому це 1000 доларів за квадратний метр, якщо квартира зроблена під ключ, готова до проживання.”

Наталія Свистун зауважує, що ціни на житло зросли у майже всіх областях України – жоден регіон не мав в такій кількості сегменту оренди

“Всі області відмічають підвищення вартості. Західні регіони дуже потерпають від нестачі оренди житла, тому що жоден регіон не мав в такій кількості сегменту оренди. Але всі позитивно налаштовані, всі чекають якнайшвидшої перемоги України, тому що і в нашій професії тоді буде перемога, зріст і “робота”, бо в деяких регіонах роботи нема зовсім: у Харкові, Чернігові, Маріуполі. От сьогодні колега наш не вийшов на зв’язок…

Ріелтори працюють за 50% комісії, не прив‘язуючись до вартості

У Тернополі в перші 3 тижні повномасштабного вторгнення рієлтори не берали жодних комісійних зборів. Однак, наразі необхідно заплатити 50% комісії, не прив‘язуючись до вартості оренди житла за місяць.

“Хочу відзначити для всіх людей, які шукають прихисток в Тернополі – намагається звертатися до сертифікованих рієлторів. От перший 3 тижні ми працювали взагалі безкоштовно, без комісійних рієлторський зборів, волонтерство було і в поселенні, і в матрацах, і в постілях, і в безкоштовних прихистках. Зараз рієлтори також намагається бути лояльні і розуміють складність ситуації. На сьогодні жоден сертифікований рієлтор не візьме з вас 100% комісії.”

Остерігайтеся шахраїв!

Голова асоціації нерухомості застерігає бути обережним при виборі житла. У такий важкий час все ще “працюють” шахраї. Обов’язково перевіряйте посвідчення у рієлторів. Пам’ятайте, що офіційний фахівець у жодному разі не наполягатиме на тому, щоб перекинути гроші на карту.

До того ж, під час війни фактично неможливо придбати або продати нерухомість, адже реєстри НЕ ПРАЦЮЮТЬ.

“Хочу зауважити, що жодних перерахувань на карту наперед наші рієлтори вам не запропонують. Також хочу відзначити щодо звернень купівлі житла в нашому регіоні. Зараз не існує жодної законної схеми, поки закриті реєстри речових прав та інші реєстри, за рахунок яких відбувається правомірні купівлі-продажі. Реєстр боржників, реєстр іпотеки реєстр заборони, застави – вони не працюють. Крім того, що не працює реєстр речових прав – перехід права власності не може відбуватися за жодним документом, який би вам не пропонували. Єдина можлива зараз законна угода – це угода через будівельні компанії (договір больової участі, який більш-менш є захищений на даний момент).
Вторинна нерухомість зараз, крім посвідчення попереднього договору, не можлива. Також хочу зауважити, що навіть нотаріальне посвідчення попереднього договору не буде передбачати, що ви стали власником певної нерухомості.”

Пані Наталія застерігає бути обережними і обачними. Зауважує, що все потрібно перевіряти, кожен член асоціації має відповідне посвідчення, яке він може пред’явити. Крім того, дані про кожного рієлтора занесені на сайт асоціації. Тому кожен може перевірити за прізвищем і ім’ям чи ця людина легітимно працює на ринку, чи ні.

Читайте також: Чехи відкрили свої серця і домівки для біженців з України: на яку допомогу можуть розраховувати люди (Відео) 

Exit mobile version