Критична ситуація із сетами для тромбоконцентрату виникла у дитячому онковідділення лікарні Тернополя (Відео)

Фото з відкритих джерел

У дитячому онковідділенні Тернопільської міської лікарні критично не вистачає сетів для тромбоконцентрату. Працівники медзакладу забили на сполох та попросили небайдужих допомогти придбати життєвонеобхідні комплекти.

Онкогематологічне відділення Тернопільської міської дитячої лікарні – єдине в міста та області, де діти з онкогематологічними захворюваннями можуть отримати допомогу та пройти курс хіміотерапії. Впродовж багатьох років клініка, згідно з державними програмами, безоплатно отримує медичні препарати та засоби для лікування неповнолітніх. Та, на жаль, сьогодні у лікарні виникла критична ситуація із сетами для тромбоцитів. Востаннє комплекти постачали до медичного закладу у лютому 2020 року.

“Одним із найнебезпечніших ускладнень після хіміотерапії є зниження рівня тромбоцитів в крові. Будь-яка кровотеча в такому випадку становить загрозу життю дитини. Підвищити тромбоцити можна лише за допомогою переливання донорського тромбоконцентрату, який неможливо отримати без використання спеціальних систем – сетів. Один забір донорських тромбоцитів – один сет.

Востаннє сети привезли у лютому 2020 року за заявками 2018 року. Відтоді поставок цих медичних комплектів не було”, – каже завідувач онкогематологічного відділення КНП “Тернопільська міська дитяча лікарня” Людмила Рудько.

Тернопільська дитяча міська лікарня не єдина, яка опинилася у такій критичній ситуації. Через відсутність поставок сетів страждають також медзаклади Рівного та Луцька. Аби мати можливість лікувати хворих дітей, медики просять допомоги у благодійників. Кажуть, якщо у когось час є, то у хворих дітей його немає зовсім, вони потребують лікування негайно.

Наразі на лікуванні в гематологічному відділенні Тернопільської міської дитячої лікарні є 6 пацієнтів, але для їх лікування є лише 1 сет.

Ми завжди звертаємося за допомогою до БФ “Живи”. Цього разу також звернулися із проханням допомогти у закупівлі 5-ти наборів сетів. Вартість одного сету з антикоагулянтом складає 6500 гривень. Завдяки небайдужим нам вдалося придбати 5 сетів. Батьків хворих діток ми не залучали до вирішення цієї проблеми, – розповідає медик.

Чому виникла така ситуація із поставкою сетів, Людмила Рудько не може пояснити. Та, каже, робить усе можливе для того, аби у тернопільській лікарні кризи із наявністю комплектів більше не було.

Я активно виходила на інші лікувальні заклади України, я маю право згідно з Постановою Кабміну, отримати напряму ці сети для лікування хворих.

І нарешті я знайшла – у лікарні в Кропивницькому є надлишок цих сетів, і вони нам віддають 10 наборів. Цього, на мою думку, буде достатнім на сьогодні для підтримання протокольної хіміотерапії для лікування важкохворих дітей”, – додає Людмила Рудько.

Більше про критичну ситуацію із сетами, порядок їх закупівлі та отримання – у відеоматеріалі.

Exit mobile version