Життя за рибу?: чому тернопільські рибалки ризикують на тонкій кризі (Відео)

Зима не є перешкодою для любителів риболовлі. Не лякає їх і відлига. Через потепління, показники термометрів підіймаються до «плюсових» позначок. Спостерігається швидке танення снігу та ослаблення льодового покриву на водоймах. Хто вони, “зимові” рибалки – відчайдухи чи відданні улюбленій справі люди?

Не зважаючи на плюсову температуру повітря, на Тернопільському ставі з десяток риболовів. Чоловіки переконані, перебування на кризі безпечне, якщо дотримуватися основних правил.

Рибалка Тарас займається цією справою з дитинства. Каже, ще батько навчав його мистецтву вдалого “тихого полювання”. Добре знає усі тонкощі цієї справи. На кригу без палиці і мотузки не виходить. Підстав відмовлятися від захоплення не бачить.

Говорити на камеру тернополянин відмовляється. Мовляв, зайва слава йому ні до чого, порадником-експертом не є, та й виходити на лід взимку чи ні – справа кожного.

“Зараз крига ще не достатньо зміцніла. Погода така, що то мороз, то сонце з дощем. Але є основні правила, яких потрібно дотримуватися. До прикладу, якщо лід здебільшого блакитного кольору, то значить міцний. А от, бачите, біля берегів та очерету він такий більш білуватий – там небезпечно. Взагалі, я без палиці і мотузки на зимову рибалку не ходжу”, – каже рибалка.

Підтримує колегу й тернополянин Павло. Чоловік також полюбляє зимову риболовлю. Каже, любить тишу і у такий спосіб відпочиває душею від буденної метушні.

Рятувальники до такого захоплення тернополян намагаються ставитися з розумінням. Та переконанні, рибалки, які зараз виходять на кригу, ставлять під загрозу не лише своє життя і здоров’я, а й тих, хто кинеться їм на допомогу. Тож закликають рибалок уникати виходу на кригу. Жодне хобі чи улюблена звичка не вартують того, аби піддавати ризику власне життя. Вкотре нагадують про правила безпеки.

“Міцний лід має зазвичай синюватий або зеленкуватий відтінок. Лід білого або жовтуватого кольору не такий міцний. Тонкий лід трапляється біля берега, заростей очерету та під снігом. Будьте обережні, у таких місцях можна провалитися! Міцність льоду слід перевіряти палицею, але ні в якому разі не ногою.

Під час перебування на льоду рибалкам необхідно дотримуватись наступних правил безпеки: подивіться заздалегідь чи немає підозрілих місць (лід може бути неміцним біля стоку води, тонким або крихким поблизу кущів, очерету, під кучугурами); обминайте ділянки, які вкриті товстим шаром снігу (під снігом лід завжди тонший); не пробивайте поруч багато лунок; не збирайтеся великими групами на одному місці; візьміть з собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду; завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 метрів;
тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку; якщо лід почав тріщати та з’явилися характерні тріщини – негайно повертайтеся. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні від льоду.”, – розповідають у ГУ ДСНС України у Тернопільській області.

Якщо непоправне трапилося і рибалка опинився у крижаній воді, рятувальники рекомендують:

Якщо ж у Вас на очах людина провалилась під лід, то:

Людині, яка надає допомогу потерпілому, – кажуть рятувальники, – не потрібно зразу бігти до нього, бо також можна провалитися. Допомогти можна, подавши з безпечного місця жердину, пасок, гілку, мотузку чи шарф. Іноді, щоб це зробити, треба ближче підібратися до потерпілого. У такому разі потрібно прив’язатися мотузкою до дерева чи іншої міцної опори, лягти на лід і обережно просуватися до ополонки.

Читайте також: Двоє жителів Тернопільщини трагічно загинули у будинку

Exit mobile version