На Тернопільщині у бідонах знайшли найбільший архів ОУН (Наживо/Відео)

На Тернопільщині у трьох, закопаних під землею, бідонах знайшли найбільший архів ОУН. Унікальна історична знахідка вміщає у себе документи датовані 1948-1951 роками та особисті речі повстанців.

Родзинкою відкриття є альбом з роботами відомого українського графіка і художника, активного учасника збройного підпілля, члена Української Головної Визвольної Ради Ніла Хасевича, презентація якого – сьогодні, 14 грудня. Тут представлено понад 20 малюнків, виконаних ним особисто та у співпраці з учнями-графіками підпілля.

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини: презентація нещодавно віднайденого архіву ОУН (ймовірно організаційної референтури ОУН Подільського краю, датований 1948-1951 рр.), який знайдено 13-14 жовтня 2021р. на Бережанщині. Трансляція НАЖИВО. Переглянути відео ви можете також на сторінці “Файного міста” у Фейсбук.

Читайте також: Унікальні світлини 100-літньої давності знайшли в містечку на Тернопільщині

Довідково: Три бідони з документами ОУН знайшли пошуківці Андрій Хруник та Андрій Остап на Бережанщині. Архіви містили вишиванки, фотоапарат, булавки, нитки, центральні й пропагандистські видання підпілля ОУН і УПА, листівки, звернення, бофони, брошури тощо, а також бібліотеку, складену з радянських книжок.

Перший бідон знайшли 13 жовтня 2021 р. на глибині до 40 см., а другий і третій – 14 жовтня 2021 р. на віддалі 10 метрів один від одного у вигляді трикутника. 17 жовтня 2021 року директор Музею національно-визвольної боротьби Євген Філь разом з представником геодезичної служби Романом Стецем зробили прив’язку до місцевості та карти і відзняли ці місця.

Читайте також: “У мене немає орденів – боровся за волю України”: свідчення повстанця ОУН-УПА Михайла Дармопука з Тернопільщини

Exit mobile version