Партія «УДАР Віталія Кличка» запропонувала заходи щодо недопущення блекауту – антикризовий штаб, робота АЕС та додаткове вугілля

За оцінками експертів, недостатні запаси вугілля на ТЕС/ТЕЦ, критичні обсяги газу в ПСГ та неможливість забезпечення постійної безперебійної роботи 14 з 15 атомних енергоблоків разом створюють суттєві ризики для безпроблемного проходження Україною опалювального сезону.

Попри це, президент Володимир Зеленський 10 листопада закликав великий бізнес і журналістів припинити «розганяти новини про нестачу» вугілля і газу. Він зазначив, що ситуація не є трагічною, вона навіть краща, аніж в багатьох інших державах.

Однак в партії «УДАР Віталія Кличка» вважають, що в Україні є всі ознаки наближення енергетичної кризи, яка може проявитися не лише у вигляді планових, «віялових» відключень електроенергії, але й неконтрольованого виключення окремих складових об’єднаної енергетичної системи – т.зв. блекауту. Саме тому партія пропонує низку заходів, які допоможуть уникнути такого кризового сценарію.

Для того щоб пройти опалювальний сезон без масових відключень електроенергії необхідно було «ще вчора» впровадити низку антикризових заходів. Зокрема, скликати і перевести у формат постійної роботи державний антикризовий енергетичний штаб, залучивши до його роботи голів найбільших міст України. Розробити оновлений графік роботи АЕС з метою забезпечити максимальну потужність атомної генерації – мають працювати 14 блоків із 15. Домовитися про постачання додаткових 2 млн тонн імпортного вугілля. По одному мільйону для «Центренерго» та ДПЕК. Можливі постачальники – Польща, США, ПАР, Колумбія, – кажуть у партії «УДАР Віталія Кличка».

Також партія вважає, що в довгостроковій перспективі необхідно максимізувати зусилля зі збільшення видобутку природного газу на українських родовищах. Має йтися не лише про державні компанії, але й про приватні. Видобуток власного газу має стати пріоритетом державної політики в енергетичній галузі на найближчі 10 років. До співпраці мають бути залучені іноземні компанії, які володіють передовими технологіями видобутку, зокрема сланцевого газу, а також газу глибокого залягання.

Exit mobile version