Ревнивець захопив весільний автобус та погрожував самогубством: на Тернопільщині для спецслужб провели спільні навчання (Фото/Відео)

Фото: Національна поліція

Ревнивець захопив весільний автобус, взяв у заручники людей та почав стрілянину, погрожуючи закінчити життя самогубством. Усі вимоги терориста виконали, але це не спинило чоловіка – він поранив частину гостей. На місце злочину виїжджали група спецпризначенців, перемовники, три бригади екстреної швидкої допомоги та рятувальники служби надзвичайних ситуацій. Саме за таким сценарієм у Теребовлянському районі на Тернопільщині відбулися спільні навчання для медиків, силовиків та рятувальників.

“Бригадами швидкої допомоги є фіналісти V ювілейної міжнародної олімпіади студентів симуляційної медицини – три кращих команди. На основі їхнього виступу буде обраний абсолютний чемпіон”, – розповів  завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини Тернопільського національного медичного університету імені І. Горбачевського Арсен Гудима. 

Закінчилося захоплення стріляниною в автобусі і бійці спецпідрозділу швидкого реагування, застосовуючи сльозогінний газ, нейтралізували терориста. Працівники поліції, які виїхали на місце події, забезпечували громадський порядок, а пожежники стежили за тим, аби автобус не почав горіти.

Надавати допомогу пораненим медики-студенти почали уже після затримання підозрюваного. Кожен виконував своє завдання, – каже організатор змагань Арсен Гудима. За звання кращих змагалося 11 команд парамедиків зі всієї України.

“Ми спостерігали, як працівники поліції, спецпідрозділу, пожежники надають першу допомогу в автобусі, як вони взаємодіють між собою, як вони взаємодіють з працівниками служби швидкої допомоги. Ніякої домовленості немає. Усе побачимо в режимі реального часу, як воно може бути в реальному житті”. 

Згідно сценарію, усі поранення вогнепальні і в різні ділянки тіла, а тому студенти-парамедики повинні вміти працювати в екстрених ситуаціях та приймати відповідні рішення. За діями кожної служби стежили кваліфіковані судді – експерти у своїх галузях.

Роботу силовиків оцінював Руслан Аббасов – директор Міжнародної Конфедерації Практичної стрільби в Україні. Він переконаний, що такі навчання мають проводитися частіше, аби в реальному житті надзвичайні ситуації проходили з мінімальними втратами.   

“Теорія це одне, а практика – зовсім інакше і можуть бути різні моменти.  На даний час тут була міжвідомча симуляція, в якій брали участь ДСНС, поліція та медики. Крім того, щоб виявити слабкі місця, ми напрацьовуємо взаємоспівпрацю між усіма відомствами. І це сприяє тому, що якщо в реальному житті доведеться стикнутися зі схожою ситуацією, то усі будуть працювати злагоджено і продумано. 

Допомагав в організації змагань і керівник Територіально-медичного об’єднання МВС України по Тернопільській області Михайло Василишин.

“Навчання були максимально наближені до реальних. Під час таких навчань всі служби вчаться взаємодіяти і усвідомлюють хто за що відповідає і як діяти в тій чи іншій ситуації. Тільки взаємодія, координація і виконання своїх обов’язків приводить до позитивних результатів. Це ми побачили в надзвичайній ситуації, яка була організована”, – каже Михайло Василишин.

Читайте також: Поліцейські встановлюють особу загиблого чоловіка у ДТП поблизу Тернополя (Фото)

Фото: Національна поліція
Exit mobile version