Щомісячне подорожчання: на які 4 основні продукти підніматимуть ціни цієї осені?

Фото: мережа Інтернет

Скоро продукти широкого вжитку знову подорожчають. За словами економічного експерта, директора “Економічного дискусійного клубу” Олега Пендзіна, ціну підніматимуть кожного місяця приблизно на 1,5%, пише “Голос“.

1. Хліб

Фото: мережа Інтернет

За рік хліб в Україні подорожчав на 12,5% і поки на світовому ринку зростає ціна на пшеницю, варто очікувати і подорожчання цього продукту.

Хліб і далі зростатиме в ціні – приблизно на 1,5% на місяць. Ця тенденція збережеться, мінімум, найближчі півроку. Також в країні продовжить дорожчати соняшникова олія і курячі яйця, але вже не такими швидкими темпами”,– сказав Пендзін hyser.ua

2. Цукор

Фото: мережа Інтернет

Експерт також повідомив, що в країні може подорожчати цукор. Це пов’язане з неврожаєм буряка. За інформацією Міністерства економіки, торік посуха спричинила неврожай цукрового буряку. В Україні його зібрали 8,6 мільйони тонн, що значно менше, ніж очікувалося. Як наслідок, виробництво цукру зменшилося з 1,5 мільйона тонн до 1,1 мільйона тонн.

За цей рік продукт подорожчав на 75%. Що буде з ціною на цукор зрозуміємо тоді, коли зберуть урожай – у вересні. В разі неврожаю, прогнозують його подорожчання.

3. Курячі яйці

Фото: мережа Інтернет

Лише в серпні вартість яєць зросла на 13% в порівнянні з цінами в липні. Вони подорожчали на 6%.

Зазначаємо, що ціна яєць залежить від регіону.У західних областях, в тому числі на Тернопільщині, ціна становила 14,17 гривень, на півдні – 19,77 гривень, на сході – 21,1 гривня, у центральних – 19,23 гривні.

До того ж, в поточному 2021 році знизився обсяг виробництва яєць. Це може спровокувати зростання вартості майже в 2 рази. Ціна за десяток яєць може досягти близько 40 гривень.

Ціна на яйця залежить безпосередньо від ціни на кормові культури для птиці. У 2021 році вони подорожчали на 60%. Саме це призвело до того, що без підвищення цін, при виробництві яєць аграрії працювали би собі у збиток.

Але також є ще один фактор, що впливає на вартість яєць – експорт продукції. У 2021 році він знизився майже вдвічі.

У нашій країні такого подорожчання не було вже близько 20 років.

4. Олія

Фото: мережа Інтернет

Цфєї осені ціна за літр продукту складе 100 гривень. Про це повідомляє ТСН.

«Експерти прогнозують, що вже восени літр олії коштуватиме понад 100 грн. Серед причин такого здорожчання — вартість сировини та сезонність продукту», — йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що за останній рік вартість соняшникової олії в Україні зросла майже на 90%. Тенденція до підвищення цін на вітчизняний продукт продовжиться, хоча у світі вартість олії з насіння соняшнику знизили щонайменше на 10%.

За словами економіста Олега Пендзіна, за останній рік в Україні не було жодного місяця, коли б зупинили підвищення цін на соняшникову олію. З початку року продукт подорожчав майже на 60%, а за останній місяць – майже на 4%.

Читайте також: Хто не зможе отримувати субсидії з цієї осені: Кабмін посилює вимоги

Exit mobile version