Одноразове (спеціальне) добровільне декларування: кому воно потрібне та для чого?

Фото: мережа Інтернет

Головне управління ДПС у Тернопільській області повідомляє, що 21.07.2021 набрали чинності окремі норми Закону №1539, відповідно до якого внесли зміни до Податкового кодексу України в частині проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 р. до 1 вересня 2022 р.

Так, скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть особи, які здійснюють декларування товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України:

Декларанти матимуть право подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію із зазначенням активів, які їм належать та з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 р. При цьому в Декларації можна не зазначати інформацію про джерела одержання об’єктів декларування.

Базою для нарахування збору з одноразового декларування є грошова вартість відповідного об’єкта декларування або номінальна вартість грошової вимоги, у тому числі за позиками, наданими третім особам.

Суму збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування щодо задекларованих об’єктів визначають шляхом застосування таких ставок:

Нагадуємо, що набув чинності Закон від 15.06.2021 №1542-ІХ, який системно пов’язаний із Законом №1539. Він передбачає не вважати умисним ухиленням від сплати податків і зборів, якщо такі діяння пов’язані з придбанням об’єктів, які громадянин вказав у одноразовій добровільній декларації та сплатив узгоджену суму збору декларування (якщо такі діяння вчинені до 2021 року).

У випадку, якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Також гарантують нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.

Читайте також: Посилення податкового контролю: чому українців змушуватимуть доплачувати 18% податку

Exit mobile version