Посилення податкового контролю: чому українців змушуватимуть доплачувати 18% податку

Фото: мережа Інтернет

Українське Міністерство фінансів готує посилення податкового контролю, яке може набути чинності відразу після податкової амністії (починається з 1 вересня і триватиме рік). Контролювати будуть не тільки доходи, а й витрати громадян. І якщо виявиться, що сім’ї роблять покупки, але не можуть пояснити, звідки взяли на них гроші, – доведеться доплатити 18% податку.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Що це означає?

Зараз податкова отримує інформацію тільки про офіційні доходи українців. Навіть якщо хтось зізнається, що отримує зарплату в конверті, довести таке порушення в суді буде вкрай складно, каже директор департаменту з питань праці Державної служби праці Володимир Гончарук.

Кардинально ситуація може змінитися вже у 2022-му. Міністерство фінансів за дорученням парламенту готує новий законопроєкт – про непрямі методи контролю доходів. Ідея проста: з 1 вересня всім дадуть рівно рік на те, щоб зізнатися про зароблене в тіні (йдеться і про накопичену готівку, і про цінні папери, і про нерухомість). Потім можна заплатити невеликий податок (від 5% до 9%) і тим самим пройти податкову амністію.

Генеральна директорка компанії Е.С.Консалтінг Олександра Томашевська зазначає: якщо після податкової амністії правила не посилять і можна буде безкарно залишатися в тіні, то толку від неї не буде.

Як це працюватиме?

  1. Українець робить велику покупку: автомобіль, машина, земля, дорога техніка, путівка тощо
  2. Інформацію від банку про транзакції отримує податкова служба
  3. Якщо легальні доходи не дозволяють пояснити можливість такої покупки, то з усієї неаргументованої суми доведеться заплатити прибутковий податок – 18%.

І як пояснює глава комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, підтвердженням доходу можуть бути зокрема й амністовані заощадження. Але для цього потрібно скористатися такою можливістю.

Остаточного тексту законопроєкту немає. Але логіка полягає в тому, що вводиться непрямий контроль доходу. Якщо в тебе є гроші на придбання автомобіля, значить, ти повинен був десь ці гроші взяти, – говорить він.

Законопроєкт не запроваджуватиме жодних додаткових податків. Він дає можливість використовувати методи непрямого контролю. Тобто право запитати: у тебе сума доходу перевищує витрати, де ти взяв гроші, – пояснює Гетманцев

На різницю між доходами і витратами (те, що громадянин міг заробити в тіні) донарахують 18% податку. Томашевська вважає, що для українців потрібно створити стимули: наприклад, розширити норми закону про податкову знижку. Це коли з певних витрат платити державі не потрібно, і якщо підтвердити такі витрати наприкінці року, то можна повернути сплачені податки на свій рахунок. Наприклад, зараз така норма стосується відсотків з іпотеки.

Exit mobile version