Локдаун може знову залишити людей без роботи: прогнози від експертів

Фото: мережа Інтернет

Якщо в Україні буде введено локдаун, то багато українців ризикують знову втратити роботу. Посилення карантину залишається під питанням, але загроза безробіття є – медики вже цієї осені очікують нової хвилі коронавірусу, яку спровокує штам “Дельта”.

Яких змін на ринку праці варто очікувати найближчим часом і хто може постраждати більше за всіх?

OBOZREVATEL поцікавився в експертів, яких змін на ринку праці варто очікувати найближчим часом і хто може постраждати більше за всіх.

Не спішіть звільнятися – добре подумайте

Хоч і повільно, але захворюваність на коронавірус в Україні продовжує зростати. На цьому тлі все частіше в суспільстві обговорюється можливість відновлення обмежувальних заходів у різних форматах.

Експертка ринку праці Тетяна Пашкіна зазначила, що знову в зоні ризику опинилися сфери торгівлі та туризму.

Перед тим, як звільнятися і грюкати дверима, треба подивитися, що пропонують на ринку праці і чи задовольняють вас варіанти. Якщо гарного варіанта немає, то треба почекати, – порадила Пашкіна.

Вона звернула увагу, що зараз особливо затребувані співробітники IT-сфери, маркетологи й інженери, але “для адекватних людей, які не мають захмарних побажань щодо зарплати”, робота завжди знайдеться.

Локдаун може відправити частину українців у неоплачувану відпустку

Сфери, які найбільше постраждали від минулих локдаунів, уже починають готуватися до наступного. Своїх працівників там планують відправляти у неоплачувану відпустку, оскільки не бачать іншого виходу, розповів ресторатор Дмитро Борисов.

Плануємо діяти так само, як минулого разу. Оскільки нас закриють, то ми повинні відпускати свій персонал – це називається відпустка за свій рахунок. Але це робимо не ми, а держава, яка кафе / бари / ресторани вважає цапами-відбувайлами. Сподіваємося, що поки це тільки чутки про локдаун, – повідомив Борисов.

Він також вважає несправедливим, коли ресторанному бізнесу забороняють працювати, але водночас громадський транспорт продовжує функціонувати. За словами ресторатора, в такі заклади відвідувачі приходять набагато рідше, ніж, наприклад, у метро чи маршрутки.  

Після декількох локдаунів 50% людей не захотіли повернутися в ресторанний бізнес. Якщо буде ще один, то цифра зросте до 70%. Це і кухарі, і офіціанти, і адміністратори. Вони не працюватимуть у кафе, а продовжать працювати кур’єрами, касирами, – підсумував експерт.

Українцям у будь-якому разі варто обережно підходити до питання зміни роботи особливо в настільки нестабільних умовах. Прораховувати ризики і наслідки своїх рішень потрібно на кілька кроків вперед, щоб у пошуках більш високої зарплати зрештою не лишитися ні з чим.

Читайте також: Новий локдаун: чи підуть тернополяни знову на карантин?

Exit mobile version