На Тернопільщині столичні науковці досліджують стан геологічної пам’ятки “Останці Сарматського моря” (Відео)

Фото з відкритих джерел

На Тернопільщину для дослідження “Оста́нців Сарма́тського мо́ря” прибули науковці з Києва. Це – геологічна пам’ятка природи, яка розташована у селі Галущинці, в кар’єрі біля автошляху Тернопіль — Підволочиськ, стінка північно-західної експозиції. Її площа — 1 гектар.

Віднайшли унікальну геологічну пам’ятку природи у 1983 році. Та внаслідок видобування вапняку на сьогодні її практично знищено. Ідеться про фрагмент стінки кар’єру, висотою до 20 метрів. Стінка складена з щільних вапняків міоценового періоду (понад 5-мільйонна давнина) з рештками давньої морської флори та фауни. Під час формування Карпат вся навколишня територія зазнала підняття, море відійшло, колишній підводний риф опинився на поверхні.

“В оренду товариству „Тернопільський кар’єр” надали ділянку, у межах якої розташована геологічна пам’ятка природи „Останці Сарматського моря”. Ідеться про фрагмент стінки кар’єру, висотою до 20 метрів. Стінка складена з щільних вапняків міоценового періоду (понад 5-мільйонна давнина) з рештками водоростей, молюсків, моховаток та коралів.

Товариство видобувало вапняк. Видобувало-видобувало, видобувало-видобувало і повністю знищило геологічну пам’ятку природи, порушивши вимоги статті 6, 28 закону України „Про природно-заповідний фонд України”, – повідомляє Українська природоохорона група.

Аби з’ясувати, у якому стані зараз знаходиться геологічна пам’ятка, столичні науковці оглянуть, проведуть дослідження, проаналізують їх та порівняють із попередніми даними. Опісля завершення всіх необхідних робіт надуть висновки щодо стану “Останців Сарматського моря”.

“Наше завдання – засвідчити збереженість геологічної пам’ятки природи, її стан. Проблема у тому, де вона знаходиться. На місці її виділення, відповідно до картки первинного обліку. Ми повинні зафіксувати, порівняти з тим описанням, яке створив професор тернопільського університету Йосип Михайлович Свинко. Сьогодні знаному науковцю 86 років, привезти його на об’єкт проблематично, тож ми будемо консультуватися з ним дистанційно.

Зараз ми будемо виїжджати на цей об’єкт, оглядатимемо його, проводити геологічні дослідження, дивитися відповідність цих спостережень і того стану, у якому зараз перебуває пам’ятка природи щодо відповідності до того описання, яке є в картці первинного обліку”, – зазначив київський науковець.

Детальніше – у відеоматеріалі.

Exit mobile version