Covid-19 та “Дельта”: загострення епідситуації на Тернопільщині прогнозують вже у серпні (Відео)

Фото: мережа Інтернет

На Тернопільщині з середини липня медики фіксують зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію. Окрім цього, в області виявлено та лабораторно підтверджено понад півсотні випадків захворювання на новий штам “Дельта”. За таких умов, – зазначають фахівці, – пікове загострення епідситуації в області можливе вже менш як за місяць.

5 серпня у Тернополі відбувся брифінг. Йшлося про епідситуацію в області, моніторинг захворювання на Covid-19 та поширення на Тернопільщині вірусу “Дельта”. Так, відомо, що із 94 взятих проб, у 52-х результати на новий штам коронавірусної інфекції виявилися позитивними.

“Впродовж останніх півтора року захворюваність на Covid-19 в нашій області протікали хвилеподібно – з падіннями та підйомами. З 12 липня ми фіксуємо погіршення епідситуації. Якщо порівняти три останні тижні, то рівень захворюваності зріс у 3 з лишнім рази. Це вже настржує”, – каже виконувачка обов’язків директорки обласного центру контролю хвороб Оксана Чайчук.

Під час виступу Оксана Чайчук також відзначила, що захворювання почало не лише активніше поширюватися, а й помолодшало. Каже, це – одна з ознак нового штаму вірусу “Дельта”.

“Ми знаємо, що штам “Дельта” вражає передусім людей молодого віку і, на жаль, дітей. Зараз літній період і люди масово відпочивають, їздять на курорти, закордон, в країни Індонезії зокрема. Для вірусу бар’єр поставити неможливо. І от штам “Дельта” вже на Тернопільщині”, – додає медик.

Епідеміологи прогнозують, кількість хворих на Covid-19 в Україні почне зростати у рази вже на початку осені. Щодо Тернопільщини, то, опираючись на нинішні дані, загострення епідситуації передбачають вже за тиждень-два.

“Якщо з такою прогресією буде поширюватися вірус, як він йде впродовж останнього місяця, то вже за тиждень-два ми матимемо пік захворювання”, – відзначили Оксана Чайчук.

Наскільки штам “Дельта” є небезпечний та які його симптоми

Вперше вірус зафіксували в Індії у грудні 2020 року. За даними  Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогодні “Дельта” поширилися майже ста країнами світу. Найбільше циркуляція цього різновиду Covid-19 спостерігається у Великій Британії, Португалії, Росії та країнах Індонезії.

За даними Національної академії наук України, штам COVID-19 “Дельта” в 1,6 рази заразніший, ніж штам “Альфа”, у 2,26 рази частіше призводить до госпіталізації, а ризик реанімації при інфікуванні збільшується у 1,45 рази. Дельта” також може бути причиною більш важкого перебігу захворювання. Люди з супутніми захворюваннями піддаються більшому ризику госпіталізації.

Симптоми “Дельта” трохи відрізняються від симптомів оригінального коронавірусу. Серед основних – головний біль, біль в горлі, нежить та лихоманка.

Попри прогнози епідеміологів відзначимо, що зростання кількості хворих, особливо в осінньо-зимовий період, є характерним для всієї групи респіраторних захворювань. Тому, панікувати завчасно не потрібно. Варто дотримуватися всіх санітарних норм, носити маску, не перебувати у місцях масового скупчення людей, а при виявленні перших ознак недуги – вчасно самоізолюватися.

Детальніше про епідситуацію на Тернопільщині та майбутні прогнози – у відеоматеріалі.

Читайте також: “Дельта” вже на Тернопільщині: медики зафіксували півсотні випадків нового штаму коронавірусу

Exit mobile version