На Тернопільщині випав рясний град незвичної форми, розміром з вишню (Відео)

Фото: Оксана Жмака

27 липня у Ланівцях, що на Тернопільщині, випав град. Опади були рясними, а самі градинки розміром з ягоду вишні. Окрім цього, їх форма була незвичною – градинки були не круглими, а сплюснутими та з виїмкою посередині. Про такі сюрпризи від погоди у мережі Фейсбук повідомили місцеві жителі.

“Такого я ще не бачила”, – написала Оксана Жмака, та додала фото та відео події.

Вчені пояснюють, град утворюється в потужній купчасто-дощовій хмарі за сильних висхідних потоків повітря. Їхня швидкість зазвичай перевищує 15 м/с. На цих потоках утримуються великі переохолоджені (до -10—20 °C) краплини води. Чим вище, тим менша швидкість повітряних потоків і тим важче їм втримувати краплі. На висоті 8—10 кілометрів, де температура сягає -35— -40 °C, краплі замерзають, утворюючи крижані частинки — зародки градин. Вдаряючись одна в одну, зіштовхуючись з переохолодженими краплями, які ще не встигли замерзнути, вони приморожують їх до себе, товстіють, важчають і спускаються в нижчі хмари, де переохолоджених крапель ще більше.

Щоб набрати в діаметрі 1  см, кожна градина повинна зробити близько 100 мільйонів зіткнень з хмаровими краплями. Далі випадання граду відбувається лавиноподібно. За лічені хвилини град покриває землю крижаними кульками шаром 5—7 см.

Розміри градин бувають різними. Зазвичай на себе звертають увагу найбільші. Наприклад, в Індії та Китаї відомі випадки падіння з неба крижаних брил вагою 2—3 кілограми. В помірних широтах спостерігали градини вагою близько кілограма. Одна з градин, сфотографована в США, мала діаметр 12 см і довжину по колу 40 см, а її вага становила 700 г. Проте це виняткові випадки. Зазвичай градини діаметром понад 25 мм рідкісні.

Відео та фото: Оксана Жмака

Читайте також: “Дивитися у дзеркало більше не страшно”, – Оксана Ожибко з Тернопільщини

Exit mobile version