Тернополянин розповів, які сувеніри можна привезти з Африки, а які купувати не варто

Фото: Юрій Кульпа

Житель Тернополя, військовий Юрій Кульпа, який перебуває з миротворчою місією у Конго, вже традиційно знайомить містян та українців загалом із культорою та традиціями тамтешнього краю. Цього разу помічник командира 18 окремого вертолітного загону по зв’язках з ЗМІ, старший лейтенант розповів, які сувеніри можна привезти із подорожі додому, а від купівлі яких краще відмовитися.

“Мабуть, кожен хто перебуває у відпустці, у відрядженні чи на відпочинку в іншій країні має намір привезти для себе сувенір на згадку, або невеличкий подарунок для знайомих, друзів, родичів. В Африці серед розмаїття товарів для інтер’єру, гардеробу, речей для повсякденного ужитку, чимало сувенірів виготовлених власноруч. Торгують ними на ринках, в крамничках, або посеред вулиці”, – розповідає Юрій Кульпа.

Військовий зазначає, що дуже красиво виглядають вироби з каменю, з вулканічної лави, з червоного, або чорного (ебенового) дерева. Милі вироби бегемотів, підставки під книги у вигляді носорогів або слонів, статуетки африканок з тонкою шиєю і неймовірною грацією. Своєрідні магнітики на холодильник, зроблені власноруч з дерев’яної основи. Та пропонує все ж зосередитись на сувенірах, що продають у місті Гома (Демократична Республіка Конго).

Ціни на дрібні сувеніри коливаються від одного американського долара до п’ятдесяти, в залежності від вибору. Практично за кожен товар потрібно торгуватися, адже мзунгу – біла людина мовою місцевих це іноземець на якому можна добре заробити. Скажімо за розмальовану тарілку середніх розмірів місцевий продавець просив десять доларів. Після перемовин не куплю бо дорого ціна опустилася вдвічі й торгаш готовий був віддати її за п’ять. Те ж саме з дерев’яними горилами. За невеличкий в розмірах екземпляр хотів п’ять доларів, а коли покупець розвертався та йшов до іншого, віддавав її вже за три. Дерев’яний самокат маленьких розмірів (чукуду) вартує 1-2 долари, дармовис (брелок) – один долар, – відзначив тернополянин.

Чого не варто купувати в Африці, на переконання Юрія Кульпи, так це дерев’яних масок. Подейкують, що енергетика такого виробу може принести біду новому власнику, оскільки маски в Африці асоціюються з проведеннями різних заходів чи ритуалів.

Більш детально про африканські маски, чому їх не варто купувати та що криється в середині у них помічник командира 18 окремого вертолітного загону по зв’язках з ЗМІ, старший лейтенант пообіцяв розповісти наступного разу. Тож стежте за новинами, аби не проґавити.

Читайте також: Тернопільський військовий Юрій Кульпа розповів українцям про особливе Різдво у ДР Конго (Фото)

Фото: Юрій Кульпа

Exit mobile version