В Україні кожному новонародженому робитимуть скринінг на генетичні хвороби

Фото: мережа Інтернет

Міністерство охорони здоров’я запровадить неонатальний скринінг, тобто діагностику хвороб у дітей. Обстеження на генетичні захворювання робитимуть усім новонародженим в Україні. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на форумі «Україна 30. Здорова Україна».

“Ми запроваджуємо певні скринінгові речі, розпочинаємо з неонатального скринінгу. Тобто кожен новонароджений сьогодні піддаватиметься скринінгу на генетичні захворювання. Ми розширяємо перелік цих захворювань з 4, які у нас були, до 21. Ми рухатимемося до того, щоб виявляти вчасно генетичні захворювання, орфанні захворювання, формуємо реєстр цих захворювань і зробимо все можливе, щоб держава забезпечила медикаментозну корекцію цих захворювань на перших етапах життя”, – сказав Ляшко.

Окрім цього, як він додав, скринінг запровадять також для сімейних пар, які планують народження дитини. Чоловік та дружина зможуть пройти певні дослідження і оцінити ризики виникнення генетично зумовлених захворювань .

Міністр наголосив, що в стратегії розвитку людського капіталу, яка була затверджена указом Президента в червні цього року, окремий розділ присвячений здоровому дитинству. Так, увага буде приділятися малюковій смертності, якості медичної допомоги з народження і ще в період вагітності матері.

Зазначимо, Президент України Володимир Зеленський презентував загальнонаціональну програму «Здорова Україна», метою якої є досягнення довшої тривалості життя українців. Однією зі складових програми є модель здорової школи, яка включає вісім компонентів задля зміцнення здоров’я та імунітету учнів: освітній простір; освіту в галузі здоров’я та безпеки; фізичну культуру та рухову активність; здорове харчування; медичну службу; психологічну службу; підготовку і здоров’я вчителів; залучення сім’ї та громади.

Що таке неонатальний скринінг?

Неонатальний скринінг передбачає обстеження новонароджених задля виявлення спадкових і вроджених захворювань. Його здійснюють у перші дні життя дитини, зазвичай ще в пологовому будинку. Процедура не загрожує життю новонароджених.

Раннє діагностування спадкових і вроджених захворювань у дітей дозволяє їх своєчасно виявити й почати лікування, щоб запобігти тяжким наслідкам — включно з інвалідністю та смертю. На пізніших етапах вартість лікування може становити десятки мільйонів гривень.

У червні цього року Верховна Рада підтримала зміни до державного бюджету, які передбачають виділення 300 мільйонів гривень із фонду президента для створення центрів неонатального скринінгу.

За словами Ляшка, ці центри дозволять здійснювати на рік 80 тисяч тестувань малюків з усіх регіонів України. Їх зможуть обстежувати на наявність 21 вродженого захворювання, зокрема спінальної м’язової атрофії (СМА), муковісцидозу, фенілкетонурії, ендокринологічних захворювань тощо.

Читайте також: Тернопільські медики застерігають від висновків про подолання Covid-19 (Відео)

Exit mobile version