Тернопільські медики застерігають від висновків про подолання Covid-19 (Відео)

Фото: мережа Інтернет

Вперше від початку пандемії у Тернопільській громаді за добу лікарі не виявили жодного випадку захворювання на Covid-19. Та чи можна вже сьогодні говорити про подолання пандемії загалом – про це лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

За словами медика, сьогоднішня статистика тішить, та вважати, що коронавірусну інфекцію подолано не варто. Випадки захворювання лікарі фіксуватимуть й надалі, проте вони будуть поодинокими, а кількість смертей серед хворих на Covid-19 – зведена до максимального мінімуму.

“Ми довго до цього йшли. На сьогодні ризики почали зменшуватися. Але я застерігаю від висновків типу того, що ми вже перемогли Covid-19 і ми більше не матимемо випадків коронавірусу. Змушений розчарувати, вони будуть. Звичайно, їх буде не велика кількість, звісно зменшиться кількість людей, які продовжують хворіти. Також до мінімуму буде зведена смертність. Але загрози поки що залишаються. Тернопільщина досі залишається в стані епідемії”, – повідомив Володимир Паничев.

Значного позитивного результату на шляху до зменшення кількості захворювань в області, на думку Володимира Паничева, вдалося досягнути завдяки багатьом факторам. Серед них – значна кількість людей, які вже перехворіли на Covid-19 та отримали своєрідний природній захист, а також вакцинація. Так, за підрахунками медиків, стійкими до інфекції в області є вже більше 600 тисяч жителів.

Накопичилася значна кількість людей, які за період пандемії вже перехворіли на Covid-19. У таких людей ризики повторного захворювання значно нижчі.

За нашими розрахунками на сьогодні вже більше 600 тисяч населення області, думаю, в місті цей показник вищий, є несприйнятливими до Covid-19. Відбувається, так звана, саморегуляція епідемічного процесу.

Крім цього, в області триває вакцинація. Дехто з людей має вже завершену вакцинацію, дехто отримав лише першу дозу. Я знаю, що люди проявляють бажання щепитися.

Також не в останню чергу працює “сезонність”. Літній період – це період мінімального розповсюдження захворювання з повітряно-крапельним шляхом передачі”, – зазначив лікар-епідеміолог.

Що стосується подальших дій та прогнозів, то лікар-епідеміолог рекомендує й надалі дотримуватися всіх необхідних заходів. Каже, ступінь ризику зменшився, та він залишається. І про це слід пам’ятати.

Детальніше – у відеоматеріалі.

Exit mobile version