Мисткиня з Тернопільщини створює унікальні ляльки – історичні персонажі та казкові герої

Жителька Тернопільщини Людмила Сушко створює унікальні ляльки. Для роботи використовує клей, флексику, фарби та кулі із пінопласту, а також дрібний декор для довершення образу. Кожна лялька є унікальною та має своє особливе значення.

За освітою Людмила Сушко художниця-декораторка. Працює у техніці декупажу, квілінгу, шиє іграшки з підручних матеріалів. Першу ляльку виготовила близько десяти років тому. У неї було чорне волосся та велика пишна сукня. Мисткиня каже, розпочати займатися цієї справою її надихнули саморобні ляльки, яких вона побачила в мережі інтернет. А ще – вона змалечку полюбляла шити одяг лялькам, створювати їм красиві образи. Тож вирішила й собі спробувати виготовити щось й своє.

Так, завдяки наполегливості та завзятості талановитої жительки краю світ побачили щонайменше вісім десятків ляльок. Тут і “Мавка” із драми-феєрії “Лісова пісня” Лесі Українки, і лялька, приурочена Дню матері. Є у майстрині ляльки на патріотичну тематику – Гетьман, козак, бандуристка та “Україна”, а ще герої поеми “Катерина” Тараса Шевченка. Кожна із ляльок передає свій характер, зображає конкретну професію людей, їхні почуття та емоції.

Звісно, ляльки привертають до себе увагу та подобаються людям, вони набули популярності далеко за межами України. Та найбільш захоплено, за словами Людмили Сушко, на них дивляться діти. Жінка переконана, таке рукоділля дозволяє по-новому поглянути на українську творчість.

“Завдяки таким роботам можна зацікавити дітей до творчості українських поетів. Також використовуючи дану техніку є можливість виконати сценки в мініатюрі і до казок та творів не лише Тараса Шевченка, а й Івана Франка, Лесі Українки та інших видатних постатей в українській літературі, мистецтві», – зазначає Людмила Сушко.

Майстриня розповідає, загалом, робота не є важкою. Усі деталі вирізає у формах прямокутників або овалів. Найбільше клопоту із волоссям. Аби зробити кучері, кожне пасмо потрібно нагрівати окремо і вже після цього надавати йому форми спіралі.

Варто відзначити, що створення ляльок не єдина справа, якою займається Людмила Сушко. Мисткиня виготовляє також оригінальні вироби з бісеру та неперевершені новорічні прикраси на ялинку.

“Ніколи не думала, що те, що мені подобалося робити у дитинстві, стане справою життя у майбутньому. Я дуже рада, що знайшла справу, яка мені до душі і приносить задоволення і під час процесу, і від результату моїх старань”, – зізнається мисткиня.

Читайте також: “Щоразу більше молодят обирають вишиванки не тільки для себе, а й гостей”, – тернопільська майстриня розповіла про весільні тенденції

Exit mobile version