“Щоразу більше молодят обирають вишиванки не тільки для себе, а й гостей”, – тернопільська майстриня розповіла про весільні тенденції

Українська вишиванка завжди захоплювала поціновувачів традицій та звичаїв. Щороку вона стає все більш популярною серед молоді. Років 10-15 тому у вишиванках люди прогулювалися лише на державні свята. Зараз же без особливого приводу її одягають практично всі.

“Українська вишивка зберігає в собі і історію. Кожен регіон має свою особливу техніку і відрізняється кольорами й типом вишивки. Наприклад, всіма відома борщівська вишиванка, чи, до слова, чорний колір вишивки. На Полтавщині до вподоби біла вишивка на білій сорочці. Яким би не були візерунок чи техніка виконання – вишиванку люблять всі”, – зазначає Наталя Підвальна.

Вишивкою тернополянка захопилася ще 3 роки тому. Спочату вишивала для себе та рідних. Зараз у пані Наталі замовляють вишиванки зі всієї України.

“Я насолоджуюся процесом, бо то ціле мистецтво, а не просто коли хрестик лягає за хрестиком. Завдяки інтернету мої роботи мають можливість побачити всі бажаючі. Проблем з комунікацією немає. Ще як тільки я починала займатися цією справою люди обирали вишиванки поодиноко – чи то мама для сина, чи то жінка, яка працює в такій сфері, де вишиванка бодай раз у рік, але потрібна. Зараз у вишиванки одягаю цілі сім’ї. Ососбливої популярності набирає вишивка з одинаком візерунком для всіх членів родини. Також у попиті вишиванка чорними нитками”, – додає жінка.

Виробники пропонують вишиванки на будь-який смак. До того ж, любелі рукоділля можуть й самі замовити та вишити виріб. Майстриня з Тернополя каже, проблем із цим на сьогодні немає, у продажі все доступно. Виробники готові виконати будь-які побажання.

“Тепер, то не колись. Сьогодні у вишиванку одягають всі. Вона стала трендом сучасності. Тим паче, що зараз для тих людей, які хочуть самі вишити виріб, є достатньо матеріалів і зразків. Виробики наб’ють будь-який візерунок чи то під вишивку бісером, чи то нитками. Тканина також є різна. Підігнати під ваш розмір візерунок чи набити такий, який побачили десь в інтернеті, також до снаги. Я особисто полюбляю створювати візерунок сама”, – розповідає пані Наталя.

Окремо можна розповісти про весільну вишиванку. Парні вишиванки – це досить незвичний елемент гардеробу для сучасних українців. Та коли говорити про весілля, то тут, за словами пані Наталі, не тільки наречені, а подеколи й всі гості мають бути також у вишиванках.

“Чи часто ви вдягаєтесь зі своєю другою половинкою в однакові речі? Напевно ні. А ось це насправді дуже модний тренд, який виглядає напрочуд мило та зворушливо. Щоб ви розуміли, ще три роки тому у мене замовляли 1-2 комплекти на місяць. Зараз же 7-8. Інколи просять одягнути у вишиванки всіх своїх рідних. На виготовлення одного комплекту йде близько трьох тижнів. Тому замовлення роблять завчасно – на 2-3 місяці, а то й півроку наперед.”

Групові фотосесії, на яких всі присутні у вишиванках, – переконана пані Наталя, – будуть найяскравішими. До того ж, це вбрання можна одягати й після весілля. Нареченим майстриня радить віддати перевагу білосніжним вишиванкам з традиційним українським орнаментом, який пророчить молодій парі щастя та взаємну любов.

“Комплекти вишиванок настільки красиві, різноманітні, що їх вдягають і молоді пари, і подружжя. Сімейні сорочки зазвичай яскраві, з багатим орнаментом. Молодим людям краще за все личитиме ніжно-білий комплект, який символізуватиме чистоту їх почуттів. Але тут вже вибір за нареченими. Наприклад, зараз у мене є замовлення на шиванки у зелених тонах. Такий же стиль одягу молодята рекомендували і своїм гостям”, – розповідає тернополянка.

Майстриня каже, жоден візерунок на українській вишиванці, а особливо на весільній, не був випадковим. Вишиванка мала свої особливості залежно від регіону. Значення орнаментів передавалося з покоління в покоління. Також у таємному місці весільної сорочки як жіночої, так і чоловічої, вишивали червоною ниткою символ, що слугував оберегом від усіх нещасть. Традиція червоної нитки збереглося і дотепер, коли пов’язують червоні нитки від поганого ока на руці чи на одязі.

Exit mobile version