20 квітня минає 82-річниця смерті мисткині і пластунки з Тернополя Ольги Мариняк (Фото)

Фото: мережа Інтернет

Сьогодні минає 82-га річниця смерті художниці-графіка, організаторки Пласту у Варшаві, уродженки Тернополя Ольги Мариняк.

Мисткиня народилася 7 вересня 1904 року у Тернополі, де в 1915–1923 роках навчалась в українській гімназії та школі сестер св. Йосифа. Мистецьку освіту почала здобувати в 1923-1925 роках у львівській художньо-промисловій школі, а водночас відвідувала мистецьку школу Олекси Новаківського. Про це у соцмережі Фейсбук повідомляє пластун Юрій Юзич.

У 1926 році вступила до Академії Мистецтв у Варшаві, в якій навчалась 5 років. У столиці Польщі залишалась свідомою українкою та активною пластункою – стала спів-основоположницею мистецького гуртка «Спокій» (співтворцем якого були Петро Андрусів, Ніл Хасевич та ін.), була щонайменше один раз в проводі на таборі Сокіл у Карпатах.

У Варшаві організувала гурток старших пластунок, який увійшов до куреня «Ті,що Греблі рвуть».

Можливо саме до цього гуртка належала і Галина Змієнко – дочка генерала Армії УНР, яка після смерті батьків виховувалась у родині бойового побратима свого татуся – генерала Марка Безручка, припускає Юрій Юзич.

Оля Мариняк працювала в станковій графіці (у техніці дереворитів, літографії). В академії навчалась у Мілоша Котарбінського, Феліціана Коварського, Генрика Ястшембовського. Була учасницею першої, четвертої, п’ятої, шостої, дев’ятої, десятої та одинадцятої виставок «Спокою».

На сьогодні найбільш відомі її твори: «Церква в селі Коропець» (де народився Б.Гаврилишин), «Пластунки при ватрі» (на фото), «Бабця», «Квіти», «Веслярки», «Старе місто», «Дівчата». На рухомій виставці «Спокою» у Луцьку, Рівному та Кременці в 1937 році праці О.Мариняк експонувались поруч із творами Олени Кульчицької.

Окрім мистецької освіти Оля здобула також і педагогічну, закінчивши в Варшаві Інститут ручних робіт. Навчала дітей у середніх школах Варшави. Помагала багато родині, що була у скрутних фінансових обставинах, бо брат її часто сидів у тюрмі за націоналістичні переконання. Сама теж була українською націоналісткою. Померла 34-річною – 20 квітня 1939 року у Варшаві. Тіло Олі брат і сестра перевезли до рідного Тернополя. Її роботи зберігаються у музейних збірках і приватних колекціях Варшави. Місце поховання – невідоме.

Читайте також: “Тернопільська облрада сприятиме розвитку “Пласту” та збільшує його фінансування”, – Михайло Головко (Відео)

Exit mobile version