На Тернопільщині виявили новий британський штам коронавірусу

У рази заразніший, нові симптоми та небезпечніший для дітей та молоді: на Тернопільщині виявили новий британський штам коронавірусу.

Фахівці підтвердили наявність так званого британського штаму коронавірусу на території західної України. «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського» виявив мутовані коронавіруси з генетичними характеристиками, які відповідають британському варіанту. Саме цим епідеміологи пояснюють загрозливе різке зростання захворюваності на COVID-19 на західній Україні, який до того ж має незвичні симптоми та поширюється серед молоді.

Що являє собою цей мутант, звідки з’явився і чим загрожує?

На 70 % заразніший, ніж первинний штамп

14 грудня 2020 року влада Великої Британії повідомила, що у результаті секвенування вірусного геному виявлено новий варіант SARS-CoV-2 («B.1.1.7»). Пізніше стало відомо, що новий штам в Англії виявили ще у вересні 2020 року в одного з пацієнтів, але тоді йому не надали належного значення.

Головна небезпека – вірус може передаватися від людини до людини легше. Можливо, саме завдяки цій особливості новому коронавірусу вдається так швидко поширюватися. Прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив:

«Хоча в цьому питанні все ще зберігається велика неясність, новий варіант коронавірусу може бути на 70% заразнішим, ніж первинний, з яким ми досі мали справу».

Нові симптоми у дорослих та дітей

Головні симптоми нового штампу для дорослих: лихоманка, втрата апетиту, головний біль і біль у м’язах, підвищення температури, кашель, що раптово з’явився і не проходить, а також втрата здатності відчувати запахи і/або смаки. У дітей: втома, підвищення кількості нападів істерики в немовлят, головний біль, біль у животі, температура вище за 37 градусів, втрата апетиту.

Важкий перебіг захворювання серед молоді

Українські лікарі-інфекціоністи вже розповіли про нові небезпеки британського штампу. Гендиректор Центру легеневих хвороб на Закарпатті Василь Скрип зазначив:

“Новий вірулентний і токсичний. Більш контагіозний, тобто люди заражаються ним швидше та більше, ніж торік, і прояви сильніші. Тому картина наростає більш стрімко. Вірус став агресивнішим. Блювоту та кишкову симптоматику вірусу зараз фіксуємо у кожного третього хворого. Що стосується глухоти, тут треба розуміти, що це прояв ураження вірусом нервової системи.”

На перший план, каже лікар, виходить задуха у хворого. Раніше більше було хворих із температурою, тих, хто втратили запах і смак. Зараз – переважно із задухою, тобто кисневою залежністю, і гіпертермічним синдромом, тобто високою температурою.

Лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська повідомив, клінічний перебіг COVID-19 зазнав істотних змін, а саме:

Ось такий агресивний новий штамп коронавірусу зайшов на Тернопільщину. Під загрозою опинилися не лише люди старшого віку, а й молодь. Лише дотримуючись всіх заходів безпеки, можна знизити ризик захворювання. Українські лікарі попереджують- це не чергова лякалка, а реальна загроза життю та здоров’ю.

Читайте також: Держава оплачуватиме більше операцій з трансплантації, – Максим Степанов

Exit mobile version