Небесна Сотня Тернопільщини: Герої, які загинули під час оборони Майдану у Києві 2014-го

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні. Українці вшановують пам’ять Героїв, які захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України віддали найдорожче ‒ життя. Саме цього дня 2014 року під час Єврореволюції на Інститутській вулиці у Києві силові підрозділи режиму Януковича розстрілювали протестувальників. Всього за день було до ста жертв, яких назвали «Небесною Сотнею» Серед загиблих Героїв – шість уродженців Тернопільщини.

Олександр Капінос

Олександр Капінос народився 10 березня 1984 року у селі Дунаїв Кремнецького району. Герой Небесної Сотні Олександр Капінос отримав поранення в голову ввечері 18-го лютого під час оборони Майдану від силовиків. Це сталося на перехресті вулиць Хрещатик та Інститутська. Переніс важку операцію. Проте, на жаль, серце Героя не витримало і зупинилося 19 лютого 2014 року. 10 березня Олександру мало б виповнитися 30 років. Після перемоги Єврореволюції він збирався одружитися.

Ігор Костенко

Ігор Костенко народився 31 грудня 1991 року у селі Зубрець Бучацького району. Загинув 20 лютого 2014 року. Пострілом у серце з вогнепальної зброї його застрелив снайпер. Героя Небесної сотні знайшли  біля  Жовтневого  палацу  на вулиці Інститутській. До  Києва  Ігор  приїхав  19  лютого разом  з товаришами  й  одразу  вирушив на Майдан. До ранку допомагав будувати  барикади,  був  на  передовій.  В  ту  ніч  поранили  його  друга. Поки  хлопцю  надавали  першу  медичну  допомогу,  Ігор  повернувся  на барикади.

Василь Мойсей

Василь Мойсей народився 27 березня 1992 р. в с. Зубрець Чортківського району. Загинув 20 лютого 2014 року. У груди юнака поцілила куля снайпера. Не врятував хлопця й цивільний бронежилет — від отриманих травм Василь помер у лікарні. Василь на Майдан завжди їздив з найкращим другом Степаном Стецьковичем. Разом із ним поспіхом записалися у Волинську січ — це 35 штурмова резервна сотня Майдану, яка завжди була на передовій. Василь взяв псевдонім Крук.

Назар Войтович

Назар Войтович народився 2 червня 1996 року у селі Травневе Збаразького району. Назар Войтович — наймолодший Герой Небесної сотні. Увечері 19 лютого він вирушив до Києва. То була його перша  й  остання  поїздка.  Хлопець пробув на Майдані близько трьох годин. Зранку 20 лютого 2014 року в розпал кривавих  подій  на  Інститутській  його застрелив  снайпер.  Батьки  втратили єдину дитину.

Тарас Слободян

Тарас Слободян народився 10 грудня 1982 року у Тернополі. Перебував на Майдані, проте потім безслідно зник. Точної дати смерті встановити не вдалося. Відомо лише, що це сталося в грудні 2013 року. Закатоване тіло тернополянина знайшли у березні 2014-го в лісі на Сумщині.

Устим Голоднюк

Устим Голоднюк народився 12 серпня 1994 року у Збаражі. 18  лютого  Устим  разом  зі  своєю сотнею  пішов  на  мирний  протест  в Маріїнський  парк.  Стояв  у  першому ряду  оточення.  Близько  14-­ї  години в  Маріїнці  почалися  сутички.  Устим розповідав  друзям,  що  в  якийсь  момент він озирнувся і не побачив нікого позаду. У цей час його наздогнав і почав  сильно  бити  Беркут.  Якимось дивом  його  відбила група майданівців.  О  20-­й  годині 18  лютого  почався  штурм Майдану. Бої тривали до восьмої ранку наступного дня. 20 лютого мітингувальники пішли в наступ. Того ж дня куля снайпера  влучила  Устимові  в  голову. За  розповідями  очевидців,  смертельне поранення він отримав, коли намагався відтягнути пораненого. В руках у нього був металевий щит і бинт.

Читайте також: Тернопільщина вшановує пам’ять Героя Небесної Сотні Олександра Капіноса 

Exit mobile version