В Україні змінилися пенсійний вік та вимоги щодо стажу: що робити тим, у кого його недостатньо (Відео)

Пенсії в Україні визначають відповідно до досягнення пенсійного віку та за наявності достатнього страхового стажу. Згідно з Пенсійною реформою 2018 року, в державі поступово збільшують пенсійний стаж. З 2021-го вимоги для виходу на пенсію в 60 років збільшились на 12 місяців: потрібно мати щонайменше 28 років страхового стажу. Решті доведеться або докуповувати стаж, або працювати до 63 або 65 років.

“З 1 січня 2021 року підвищився мінімальний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії при досягненні пенсійного віку. У минулому році цей страховий стаж становив 27 років, то з січня – 28. Щодо пенсійного війку, дійсно, то з1 квітня цього року жінки для виходу на пенсію будуть мати право при досягненні 60-років, доти – 59 років 6 місяців. Для чоловіків пенсійний вік залишається без змін – 60 років, – зазначає заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Володимир Івахов.

Якщо у вас не вистачає стажу, є кілька варіантів. До прикладу, докупити стаж: якщо купувати вже в 60 років, то вартість кожного місяця буде рахуватися за формулою: дві мінімальні зарплати помножити на 22%. З січня 2021-го це 2 640 гривень.

Якщо вам не вистачає 5 років стажу, ви не працюєте і вам 55 років, ви можете добровільно платити внесок до Пенсійного фонду. Його розмір буде менше: 22% мінімальної зарплати. З січня 2021-го це 1320 гривень.

Також можна дочекатися нового пенсійного віку: продовжити працювати, поки ви не отримаєте виплату. Варто відзначити, що тимчасові пенсії, які до 2021 року призначалися після 60 років і до досягнення нового пенсійного віку, вже не діють. Більш детально – у відеоматеріалі.

Читайте також: Немає стажу – не буде пенсії: хто і скільки отримуватиме в 2021 році (Наживо)

Exit mobile version