Уряд дозволив – тернополяни не квапляться: запис у графі “по батькові” в області досі ніхто не змінив (Відео)

Фото: сайт Ракурс

З 2021 року Уряд дозволив українцям змінювати не лише ім’я та прізвище, а й по батькові. Проте жителі Тернопільщини скористатися цією можливістю не квапляться. Дані у графі “по батькові” в області досі ніхто не змінив.

“На сьогодні у Тернопільській області ще ніхто не змінив по батькові. Проте, слід зазначити, що є вже один громадянин, який записався на прийом до спеціаліста щодо зміни цих особистих даних”, – каже начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільській області Управління державної реєстрації Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франіквськ) Ірина Масло.

Згідно із законом, змінити по батькові можуть особи, які досягли 16-річного віку. Не заборонено скористатися таким правом й 14-річним українцям, але для цього їм знадобиться згода батьків. Якщо над дитиною цього віку встановлено опіку, зміна прізвища, власного імені та по батькові можлива за згодою опікуна. Не буде перешкодою також ситуація, коли один із батьків проти такого волевиявлення нащадка.

“Якщо один з батьків буде проти зміни по батькові дитини, питання може вирішувати орган опіки та піклування або суд. Тут беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків по відношенню до дитини та інші обставини, які засвідчують відповідність зміни по батькові інтересам дитини”, – пояснює Ірина Масло.

Після подання всіх необхідних документів, спеціалісти служби мають три місяці, аби погодити чи відмовити заявнику у зміні особистих даних. Зазначимо, що при поданні заяви громадянин сплачує державне мито у розмірі 5 гривень 10 копійок, а при повторних зверненнях з приводу зміни прізвища, імені чи по батькові – 51 гривню. Більш детально – у відеоматеріалі.

Читайте також: Ми інші чи ті ж: як впливає зміна іміджу на особистість розповіла тернопільський психолог

Exit mobile version