Ми інші чи ті ж: як впливає зміна іміджу на особистість розповіла тернопільський психолог

фото з відкритих джерел

Брендовий одяг, манікюр, стильні аксесуари, нова зачіска… Багато людей, коли виникають проблеми, намагаються одразу змінити щось у своїй зовнішності. Та чи справді це допомагає, і чи має довготривалий ефект – своїми думками з цього приводу із журналістами “Файного міста” поділилася тернопільський психолог Марина Орап.

“Іноді зміни настільки кардинальні, що в результаті ми отримуємо не тільки нову стрижку, а й, образно кажучи, «нову себе». Проте, красива, стильна зачіска може змінити весь образ, але не вас, – каже Марина Орап. Насправді, ми залишаємося такими якими були, а відчуття “оновлення” – тимчасове.”

Марина Орап переконана, якщо ви хочете щось справді змінити, то потрібно починати не з зовнішньої оболонки, а з внутрішнього світу. Такі глибокі зміни матимуть тривалий, якщо не постійний, ефект.

“Буває так, що люди, купуючи новий будинок чи автомобіль, змінюючи зачіску чи стиль одягу, очікують, що будуть радіти на 9 з 10 балів. А коли вони це отримали, то їхня радість була, наприклад, 7 з 10. А через тиждень тої радості було вже 2 бали. Тобто людина переоцінює роль тих позитичних емоцій, які у неї будуть від якихось отриманих речей. Хочете довготрималих, якщо не постійних, змін, то починайте не з зовнішньості, а з внутрішнього світу”, – переконана психолог.

Якщо говорити в загальному, то змінювати щось зовнішньо потрібно, іноді навіть необхідно. І байдуже, якщо це явище – тимчасове, головне це розуміти. Адже саме ефект “невічності”, – каже Марина Орап, – зазвичай стає поштовхом до більш глибоких змін.

“Людям потрібно виходити із зони комфорту. Змінювати імідж потрібно. Я не проти, а навіть підтримую це. Просто потрібно одразу розуміти, що великих проблем ні нова зачіска, ні дорога сукня не вирішать. Так, буде радість і задоволення, але це буде нетривалим і проблем не вирішить”, – зазначає тернопільський психолог Марина Орап.

Наскільки ви можете і здатні до самосприйняття, настільки й зріла ваша особистість, – каже психолог. Тому радить ніколи не втрачати відчуття реальності та не намагатися лікувати “рани” від будь-яких проблем походом у перукарню чи магазин. Можна на певний час щось змінити, аби набратися сил, але згодом всерівно ці проблеми доведеться вирішувати.

Exit mobile version