Вертеп на сучасний лад: тернопільські школярі презентували оригінальний різдвяний твір (Відео)

Фото: Віта Кузь

Учні 5-А класу Тернопільської спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ступенів із поглибленим вивченням іноземних мов зняли різдвяний фільм «До столу в Святвечір сіда Україна». Його родзинка — вертепне дійство на сучасний лад, де троє царів — Учителька, Лікар і Будівельник, Ірод — Чорт, Смерть — Війна. А ще є Коронавірус, три пари героїв — козак і козачка, воїн УПА зі своєю бойовою подругою і сучасні захисники України — дівчина і хлопець.

Знімали фільм у ресторані «День і ніч» (його власники — батьки учениці 5-А класу). Усі страви до Святої вечері готували мами школярів. Зірку майстрували тати. Основу сценарію — вертепне дійство — написала мама учня класу Ліля Костишин. Одну з головних ролей зіграв батько учениці Сергій Дарнапук. А мама багатодітної родини, до котрої завітав вертеп, — класна керівничка 5-А класу Віта Кузь. Оператори: О. Тибінь, І. Мельник. Режисер монтажу Р. Кузь.

 «Вертеп — одна з найдавніших різдвяних традицій, проте люди завжди старалися пристосувати його класичний сценарій до сучасності, покладаючи на новонародженого Спасителя свої надії і сподівання. Історія зберегла для нас повстанський вертеп, де Іродом був Сталін, а замість Смерті — Голодомор. І автентичні колядки повстанці переписували, так би мовити, на вимогу часу, і складали нові з глибокою вірою в те, що Месія — на їхньому боці, на боці боротьби за вільну Україну.

Сценарій цього вертепу написаний для дітей, на долю котрих випали випробування війною, бо ж і батьки, і рідні декого з них знають про неї не з газет і телебачення. Діти багато разів малювали нашим захисникам малюнки, писали листи, плели маскувальні сітки, збирали передачі на схід.

Цей сценарій для дітей, котрим судилося переживати карантинні обмеження, хвилюватися за хворих на ковід рідних, самим хворіти і дуже скучати за школою. І навіть це вертепне дійство вони готували, збираючись на репетиції мікрогрупами. І покажуть його не на сцені, не підуть із ним домівками однокласників та вчителів. Цей вертеп можна буде побачити тільки онлайн”, – розповідає Віта Кузь у своєму дописі у Фейсбук.

За словами Віти Миколаївни, вертеп створювали з думкою про те, що можемо врятувати Україну лише сумлінною працею. Тому три царі — це вчитель, лікар і представник робітничого фаху. А оскільки в Україні точиться війна, у вертепі є ще й троє героїв — козак, воїн УПА і сучасний захисник. Негативні персонажі теж продиктовані часом — замість Ірода — Чорт як уособлення зла, замість Смерті — Війна. І без Коронавірусу не могли обійтися, бо, як зазначають, це новітнє лихо спіткало й Україну.

“Головна ідея вертепного дійства: Україну й світ порятують від кризи економічної і ціннісної відповідальна праця кожного з нас і любов до ближнього. Христос народиться! Попри війни і віруси, бо таїнство Його народження відбувається в людських серцях, просвітлених цією любов’ю. Ми створювали цей вертеп із надією на те, що до наступного року деякі його персонажі, як от Війна і Коронавірус, втратять актуальність»”, – додає Віта Миколаївна.

Читайте також: Тернопільський військовий Юрій Кульпа розповів українцям про особливе Різдво у ДР Конго (Фото)

Exit mobile version