В Україні підвищать пенсії: коли, кому та наскільки зростуть виплати (Відео)

Фото: з відкритиї мереж

В Україні з 1 грудня 2020 року у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму зросли пенсії та деякі соціальні виплати. Так, прожитковий мінімум для непрацездатних осіб підвищився з 1712 до 1769 гривень. У зв’язку з цим мінімальна пенсія зросла на 57 гривень – з 1712 до 1769 гривень, а максимальна – з 17120 до 17690 гривень.

За даними Пенсійного фонду, перерахунок виплат непрацюючим пенсіонерам провели автоматично. Перерахунку підлягали пенсійні виплати, складові яких залежать від розміру прожиткового мінімуму (доплата за понаднормовий стаж, доплата до мінімального розміру пенсій, підвищення, що розраховуються виходячи з прожиткового мінімуму).

Крім цього, розмір підвищення пенсії залежить від того, яка складова пенсійної виплати обчислюється від величини прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Однак пенсіонери, в яких від розміру прожиткового мінімуму залежить доплата за понаднормовий стаж, отримають підвищення в меншому розмірі.

Збільшено також мінімальні пенсійні виплати, зокрема, шахтарям, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС, а також надбавки, доплати, підвищення деяким категоріям громадян. 

Перераховано розмір надбавки донорам. З 1 грудня він становить 218,90 гривень. Виплату перерахованих пенсій розпочали з 4 грудня.

Також вже з 1 січня 2021 року завдяки підвищенню мінімальної заробітної плати з 5-ти тисяч до 6-ти тисяч гривень пенсії зростуть до 2 тисяч 400 гривень, а з грудня – до 2 тисяч 600 гривень. Підвищення охопить тих, кому більше 65 років і чий стаж сягає 30 років – для жінок і 35 років – для чоловіків. Загалом підвищення виплат відбудеться для майже 10 мільйонів пенсіонерів.

Зростання пенсій відбуватиметься у 5 етапів для різних категорій. Найбільш захищеними будуть пенсіонери, які мають повний страховий стаж. Також зазначається, що індексацію пенсій на 11% проведуть з 1 березня. А у квітні запланований автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів з урахуванням розміру зарплати і стажу.

Починаючи з липня, держава доплачуватиме по 400 гривень пенсіонерам віком від 75 до 80 років. Крім цього, такі громадяни отримуватимуть не менше 2 тисяч 500 гривень, навіть якщо стаж становить 20 років для жінок і 25 років для чоловіків.

Громадяни старше 80 років отримуватимуть додатково до 500 гривень. А мінімальна пенсія для них становитиме 2 тисячі 600 гривень. При цьому, мінімальна пенсія, яку отримуватимуть українці з грудня 2021 року, зросте на 80 гривень і становитиме 1 934 гривень.

Більш детально про підвищення пенсій, зокрема жителям Тернопільщини – заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Володимир Івахов.

Читайте також: Немає стажу – не буде пенсії: хто і скільки отримуватиме в 2021 році (Наживо)

Exit mobile version