В Україні діятиме карантин вихідного дня – рада провалила голосування за скасування обмеження

Рада не прийняла постанову №4381 про рекомендацію скасувати карантин вихідного дня урядом. Тож обмеження попередньо триватимуть до 30 листопада.

У Верховній Раді не вистачило голосів, аби підтримали проєкт постанови № 4381 щодо рекомендації уряду скасувати карантин вихідного дня. Документ підтримали лише 149 нардепів. За проголосували 34 нардепи від “Слуги народу”, 20 – від ОПЗЖ, 20 – від “ЄС”, 19 – від “Батьківщини”, 14 – від “За майбутнє”, 19 – від “Голосу”, 17 – від “Довіри” та 6 позафракційних. Водночас проти проголосували 9 нардепів від “Слуги народу”, ще 139 – утримались.

“На жаль, шановні народні депутати”, – прокоментували результати голосування Олена Кондратюк, в.о. голови Верховної Ради.

“Ви всі бачили, як пройшли ці вихідні. Деякі ресторани далі працювали, деякі міста взагалі відмовились виконувати цей карантин, деякі бізнеси банально реєстрували релігійні організації у своїх закладах і могли далі працювати.  Впроваджувати карантин вихідного дня – це те ж саме, що лікувати перелом кісток подорожником. Можливо, допоможе, але це буде лише випадково. Тому я прошу підтримати постанову, яка зобов’язує Кабмін переглянути рішення про карантин вихідного дня. Нехай вони зрозуміють підприємців, які банально викидали продукти. Якщо ми промовчимо, це буде злочин проти наших підпрєимців і наших громадян”, – заявив перед голосуванням нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк.

“Комітет підтримує необхідність підтримки малого та середнього бізнесу, водночас стрімке поширення захворювання коронавірусом вимагає адекватних карантинних заходів для збереження життя і здоров’я українців. Комітет рекомендував Раді визначитись шляхом голосуванням щодо прийняття чи відхилення цієї постанови”, – заявив голова Комітету з питань  здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький.

Представник “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко перед голосуванням розкритикував запроваджений Кабміном локдаун вихідного дня та заявив, що “такий уряд потрібно відправляти на ізоляцію і відправляти з посад”, – пише Економічна правда.

“Наша фракція ініціювала і ми вже зібрали 84 підписи за відставку уряду. Я пропоную усім долучатись до нас”, – заявив він.

Нагадаємо, 11 листопада уряд ухвалив рішення про запровадження в Україні від 14 до 30 листопада. В Україні ввели локдаун на вихідних та посилили загальнодержавний карантин: що потрапило під заборону жорсткого карантину вихідного дня та посилення загальнодержавного карантину для боротьби зі стрімким поширенням COVID-19. Працюють наразі у вихідні продуктові магазини, транспорт, АЗС, СТО, аптеки, заклади, які надають фінансові послуги, й оператори поштового зв’язку.

Таке рішення Кабміну обурило підприємців і у багатьох містах відбулися протести з вимогою дозволити їм працювати. Міська влада деяких міст підтримала бізнес. Так, зокрема, мер Тернополя Сергій Надал зазначив, що в обласному центрі не діятиме карантин вихідного дня. Адже, на його думку, запровадження більш жорстких обмежень повністю знищить економіку міста.

Більш детально про це читайте у нашому попередньому матеріалі: У Тернополі не буде карантину вихідного дня (Відео)

Читайте також: На Тернопільщині судили грибника, який пішов у ліс без паспорта 

Exit mobile version